Митничари спипаха 550 тона нелегални и фалшиви пестициди

  • 04 юли 2019 17:17

  • 870
  • 3
Митничари спипаха 550 тона нелегални и фалшиви пестициди
© Агенция Митници

Агенция „Митници“ взе участие в четвъртата операция Silver Axe, която имаше за цел да пресече опитите за трафик и препакетиране на нелегални или фалшиви пестициди. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

За периода на провеждане на операцията през март и април 2019 г. българските митнически служители са предотвратили 54 случая на трафик на нелегални препарати за растителна защита с общо количество 695,6 л и 75,6 кг.

В 41 случая задържанията са осъществени съгласно правомощията на митническите органи по мерките за надзор на пазара, т.е. пестицидите са декларирани пред митническите власти, но са иззети самостоятелно от Агенция „Митници“ или съвместно с БАБХ, тъй като нямат разрешение за употреба на територията на страната.

В 13 случая задържанията на пестициди са осъществени като предмет на митническо нарушение – контрабанда, т.е. препаратите за растителна защита са били укрити и е направен опит да бъдат пренесени нелегално през границата. Болшинството от задържанията са осъществени на турско-българската граница.

Операция Silver Axe IV, координирана от Европол и с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), доведе до задържането на 550 тона нелегални или фалшиви пестициди. Това количество е достатъчно за обработката на площ от 50 000 kм² - колкото е територията на държава като Естония. Многобройни полицейски и митнически служители и служби за растителна защита от 29 страни взеха участие в операцията.

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала отбеляза по повод операцията, че Европол и ОЛАФ са оказали жизненоважна подкрепа и са подпомогнали с експертиза държавите членки, участващи в операцията. „С наша помощ полицейските и митническите органи, както и службите за растителна защита бяха в по-добра позиция да посрещнат сложните предизвикателства, поставени от търговията с незаконни и фалшиви пестициди“.

Пестицидите се пренасят незаконно от престъпни мрежи в сложни контрабандни операции, които често се разпростират през границите.

„Много е трудно за отделен орган да противодейства на контрабандистите. ОЛАФ носи добавена стойност като осигурява на нашите оперативни партньори ключова информация за движението на контрабандираните стоки в целия ЕС“, обясни Итала и обобщи, че „контрабандата с пестициди представлява заплаха за околната среда, селскостопанския сектор и оттам - за здравето и безопасността на потребителите.“

По време на оперативната фаза с помощта на ОЛАФ са селектирани и проследени 120 рискови пратки с пестициди, идващи от трети страни, основно от Китай, които са били или декларирани като транзитиращи в ЕС, или декларирани за износ от ЕС за трета страна – Русия, Украйна, Молдова, Турция. Като част от операцията бяха извършени и проверки на основни морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и в съоръженията за производство и преопаковане в участващите страни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
870 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
vat

2019.07.09 | 05:34

3

И един тир е 20 тона товар,за сведение!

vat

2019.07.09 | 05:32

2

Не тона!695.6литра и 75.6кг.!

стефан евлогиев

2019.07.04 | 21:41

1

550 тона са 10 тира ! Явно някой бърка цифрите

Добави коментар

Водещи новини