Задържаха компютърен специалист, показал пробив в електронната система на Община Стара Загора

  • 28 юни 2019 19:06

  • 2963
  • 4
Задържаха компютърен специалист, показал пробив в електронната система на Община Стара Загора
© Pixabay

Задържаха компютърния специалист Петко Петков, който показа пробив в електронната система на Община Стара Загора и възможност да се източат личните данни на всички граждани. Заради неговата демонстрация беше спряна системата за записване в училища и детски градини в общината

Петков е задържан вчера за срок до 24 часа, информира адвокатът му Емил Георгиев, цитиран от БНР. 

Компютърният специалист е разпитван във връзка с клип, публикуван в социалните мрежи, на който той показва как чрез системата за записване в детските учебни заведения може да се достигнат данните на 235 000 жители на Старозагорска област. 

Според адвоката му той само е искал да покаже проблема: "Проблемите са другаде. Те не са в това, което той е направил. Проблемите в най-голяма степен са в онези, които са градили тази софтуерна архитектура и очевидно са допуснали една сериозна уязвимост".

Тя е разработена от "Информационно обслужване" АД, които са уведомени, но и до днес няма нито становище, нито отговор, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който настоява проблемът да бъде отстранен.

"Трябва да го отстранят за собствена сметка и понесат отговорност пред Община Стара Загора затова, че са ни предоставили незащитен софтуер", заяви Тодоров.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противоправно извличане на информация, а Прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинение срещу Петков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2963 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.06.29 | 07:01

4

Е не,това ме уби...Навсякъде по света,на такива хора им благодарят и им дават награда...Тези го арестували...Боже,Боже...

k

2019.06.29 | 00:51

3

Нормално. На всякъде застрелват вестоносеца с лошата вест. :(

2019.06.28 | 20:42

2

Петко е един от хората направили толкова много за ИТ индустрията в града и е показал това с единствената цел да се вдигне шум за да се вземат мерки. Кой знае колко сигнали са подавани до сега и никой не си е мръднал пръста. Полицията да вземе да започне да си върши работата и да хваща дилърите и крадците и които целият град знае с какво се занимават а не полезни хора които работят за обществото!

ужас

2019.06.28 | 19:59

1

Тя е разработена от "Информационно обслужване" АД с директор проф. по линейна алгебра Михаил Константинов. Трябва оставка. На този пост трябва човек, който разбира от програмиране, а не от това през 1 точка колко линии могат да се прекарат.

Добави коментар

Водещи новини