От началото на юни при катастрофи са загинали 57 души

  • 24 юни 2019 21:05

  • 806
  • 1
От началото на юни при катастрофи са загинали 57 души
© Булфото (архив)

Само за последния месец по пътищата на страната са загинали 57 души, а 369 са били ранени. Това сочат данните на КАТ.  Статистиката на ''Пътна полиция'' обаче не е окончателна и ще бъде обобщена официално след края на месеца. Засега тя сочи, че от началото на юни досега загиналите са с 13 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Само в неделя са станали 16 тежки катастрофи с четирима загинали. От ''Пътна полиция'' правят анализ на причините за всеки един от инцидентите през юни. Чакат и изготвянето на експертизи, за да са точни, но смятат, че най-често става дума за шофьорска грешка.

,,Една от основните причини са неспазване на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение и несъобразената скорост. Като причина от несъобразената скорост е вече изгубване на контрол върху пътното превозно средство'', обясни гл. инспектор Калоян Драганов.

От Института за пътна безопасност обаче не са съгласни.

,,Несъобразената скорост не може да бъде причина за толкова много повтарящи се инциденти, защото когато пътните условия не са съобразени спрямо изискванията на ситуацията за пътна безопасност, тогава няма как да очаквате шофьорът да се съобрази с пътните условия'', заяви Диана Русинова от Институт за пътна безопасност пред Нова телевизия.

За да са безопасни пътищата, от КАТ са взели мерки.

,,Към момента се правят огледи на абсолютно всички основни пътни артерии като при установяване на несъответствие или компрометирани участъци ще бъдат съответно уведомявани собствениците на пътя'', поясни гл. инспектор Драганов.  

Експертите по пътна безопасност смятат, че умората също е сред основните причини за ръст на тежките инциденти. Затова дават съвети.

,,Добре е да се снабдят с етерични масла с цитрусови нотки - това са специални етерични масла, които тонизират организма. Цитруси, бор, много е важно да се пие достатъчно вода, много е важно да се пият ободряващи напитки. Час- час и половина да се правят почивки'', обясни Владимир Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи.

Последвайте канала на

Novini.bg
806 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НАДЯ

2019.06.24 | 22:50

1

Божееее, какви мерки са взели КАТ? ?? В неделя вечер към 20ч тръгнахме от Троян за София ...160 км никъде нямаше КАТ !!! По пътя Варна -София карат като луди...ние с 100 , а те ни заминават бясно и изчезват, при разрешени 90 !!??? На магистрала Хемус вече летят като ракети и е нещо страшно, няма тунели няма знаци . Дивата скорост, алкохола и непрекъснатото изпреварване където им хрумне са нещата водещи до катастрофи....къде са КАТ, поне за респект на джигитите по пътищата ни ???

Добави коментар

Водещи новини