Бивш главен секретар на МВР: Времето за залавянето на Стоян Зайков изтича

  • 17 май 2019 13:20

  • 7841
  • 7
© Novini.bg

Трудно е да дам положителна оценка, след като имаме предполагаем извършител - тук нямаме неизвестен извършител и разследващите да се лутат. Има версии, че може и да не е този човек, но тези версии мисля, че са обработени и е почти сигурно, че става дума за същия човек, когато става дума за първото престъпление. Може да има някакви съмнения, но мисля, че те са отпаднали и по отношение на братовчеда на евентуалния извършител. Това каза за Novini.bg експертът по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод мащабната акция за залавянето на Стоян Зайков, заподозрян за убийството на Милена Шишкова, извършено на 10 май в Костенец. Припомняме, че в сряда беше открит убит и съсед на издирвания, който е и негов братовчед.

Все пак вече осем дни се извършват оперативно-издирвателните действия, което сочи, че е много възможно полицията да не намери извършителя. Когато се търси извършител на такова тежко престъпление като убийството, реално успех има до един-два дни и колкото по-късно става, толкова повече намаляват шансовете. Аз все пак се надявам, че ще бъде намерен и арестуван, но статистиката и световният опит сочат, че това е много трудно 72 часа след извършването на престъплението, заяви проф. Радулов.

Човешката логика сочи, че не е възможно в едно такова малко населено място да се извършат две убийства, като единият убит да е жената, с която е живял убиецът, другият убит да е негов роднина – вероятността това да е случайно или да е извършено от друг извършител е близка до нулата. Все пак в такива малки населени места нямаме анклав от потенциални убийци, за да предполагаме, че е възможно да са двама извършителите. Обикновената логика и оперативният опит на тези, които работят по подобни престъпления, показва, че най-вероятно е убит извършителят, коментира експертът.

По думите му най-логичният ход на Зайков е първо да се е опитал да се отдалечи от периметъра на търсенето. Напълно възможно е това да е станало още първите 24 часа и сега търсенето, което се извършва според полицията на две-три места в определени периметри, да е издирване на лице, което е някъде другаде. Друг въпрос е дали лицето има необходимите контакти и възможности да напусне страната и да преживява. Многократно се е случвало през годините избягали престъпници дълго време да ги издирват и в крайна сметка да ги намерят в страната, защото не са намерили в себе си сили да отидат в непозната страна, където нямат поддръжка, познати и нямат идея как биха могли да се издържат. Тук би трябвало до момента да са били изяснени по оперативен път възможностите на лицето, познанствата му, дали има познанства в страните, с които граничим и дали въобще е възможно да си помисли за бягство от страната. Ако има такава поддръжка и има такова намерение, той би го осъществил с лекота, тъй като, независимо че говорим колко добре се пази границата, имаме ежеседмични примери за това как насред страната се появяват мигранти, за които полицията не може да каже как са се озовали там. Това показва, че не би било проблем и такъв беглец от полицията и от правосъдието да напусне страната, заяви проф. Радулов.

Според бившия главен секретар на МВР Стоян Зайков е опасен човек, най-вече що се отнася до психическото му състояние. От всичко това, което знаем официално, този човек не е професионалист в убийства, в стрелба, в бойни спортове или нещо такова. По-скоро аз си мисля, че този човек е извършил убийство по непредпазливост и след това, ужасен от това, което е направил, и разбира се, от нежеланието си да лежи безкрайно дълго време в затвора, се опитва да се укрие. Сложен въпрос е психическото състояние след едно убийство, при това вероятно на човек, който е обичал. Очевидно е, че тук центърът на цялата история е около жената, която е била убита и вероятната ѝ изневяра според извършителя. Трудно е да се говори колко е опасен този човек. Аз си мисля се пак, че няма опасност от неконтролирани, внезапни немотивирани убийства, както се появява информация, едва ли е човек, който ще извършва убийства по списък, както някъде се каза. Ако има някакъв списък, той според мен се е изчерпал с убитата вече жена, а пък братовчедът най-вероятно се е натъкнал на него при проверка в собствената си къща и поради това е бил убит. Не вярвам да е толкова опасен за обществото, но дори и да е представлявал опасност в състоянието на афект, в което е бил изпаднал при първото или при второто убийство, мисля че е поизстинал, а пък и огромното количество ресурс, който отделя МВР, мисля че прави ситуацията сравнително безопасна за обикновените граждани, посочи проф. Радулов.

Вярвам, че ще бъде заловен, главният въпрос тук е кога. Защото, ако това не стане следващите 5-6-7 дни, може да се получи точно това, което се получи с Пелов и неговия съкилийник, които избягаха. Пелов в крайна сметка разбрахме къде се намира, когато загина при престрелка, но неговият партньор и съкилийник и досега го няма. Така че, ако залавянето не се случи в близките няколко дни, рискуваме да не се случи никога вече. При убийствата, колкото повече се отдалечаваме от времето на извършване, толкова е по-малък шансът да бъде заловен извършителят, дори когато се предполага кой е. Няма много време за залавянето на извършителя, каза още проф. Николай Радулов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7841 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
"властите"

2019.05.17 | 19:42

2

Докато не се приравнят наказанията с тези в САЩ, винаги ще има много престъпления и постоянно ще се увеличават. Смешно ниските присъди правят властите съучастници в престъпленията.

ГОСПОДАРИТЕ

2019.05.18 | 09:59

7

ИМАТ ДРУГИ ПЛАНОВЕ ЗА КОЛОНИЯТА.

????

2019.05.17 | 15:14

1

Да,РАЗБИРА се,сега са го ОГРАДИЛИ и ще го ПИПНАТ в деня ПРЕДИ "изборите"!? А,до тогава,ще държат ВНИМАНИЕТО на НАРОДА ни ТАМ!? НАРОДЕ???? НАРОДЕ, от сън дълбок се СУБУДИ!!! НАРОДЕ????

Амиииии

2019.05.17 | 23:52

6

Така ли ?! О,Боже, какво прозрение само !

суджук далавера

2019.05.17 | 19:55

3

Властите се чудят как да отклоняват общественото мнение заради апартамент далаверите на престъпниците в партията им. Затворите са за престъпниците. Сигурно след сто години ще ги съдят. Но тогава съдът ще реши че за умрял хубави неща трябва да се говорят и всичко приключва. Затова никакъв Шенген и никаква Евро чакалня за въвеждане на Евро валутата в България. Със право се отказват германците да правят автомобилите фолцваген в България и избраха Турция.

Айдееее

2019.05.17 | 23:49

5

Ти пък къде отиде !!!

До ????

2019.05.17 | 23:47

4

Личи си,че си голям умник,няма що ! Легни си малко,ще се разболееш ако стоиш все буден! Лека нощ !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини