СЗО: Проблемът с пътната безопасност се задълбочава

  • 08 май 2019 13:13

  • 374
  • 0
СЗО: Проблемът с пътната безопасност се задълбочава
© Булфото (архив)

Докладът на Световната здравна организация /СЗО/ за безопасността по пътищата за 2018 г. показва, че проблемът става все по-сериозен. Смъртните случаи в резултат на катастрофа са се увеличили на 1,305 млн. души годишно. Това означава, че всеки ден 3700 души губят живота си на пътя. Това каза Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България, на пресконференция по повод началото на Световната седмица за безопасност по пътищата в периода 6 - 12 май, която тази година е под мотото: "Лидерство за безопасност на пътя".     

Скендер Сила отбеляза, че ежегодно десетки милиони са ранените и получилите увреждания, а цената на спешната помощ, медицинското обслужване и човешката мъка е огромна. Според данните от доклада България е на второ място в Европа по смъртност на пътя за 2018 г. 

Комисар Росен Рапчев, началник отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" представи данните за 2018 г. 

По думите му през 2018 г. са настъпили 6 684 тежки пътнотранспортни произшествия или с 204 по-малко  в сравнение с предходната година. "Загиналите са 611, като това е със 71 по-малко от предходната година, а ранените са 8 466, което е с 214 произшествия по-малко", отбеляза комисар Рапчев като изтъкна, че въпреки значително намаление, все още страната ни е далеч от поставените цели, които са си заложили като държава.     

"За първите четири месеца на тази година също се отчита намаление. Тежките пътнотранспортни произшествия са 1838, което е със 178  по-малко в сравнение с миналата година. Загиналите са 153, което е с десет по-малко от миналата година и ранените са 2338, което е с 242 по-малко от миналата година. Само за април са загинали 33 граждани, от които десет са загинали заради това, че са се блъснали в крайпътно съоръжение. Това е мярка, които самите институции трябва да си заложат - да направим пътищата по-безопасни" , посочи началникът на "Пътна полиция". 

Сред основните причини за настъпилите катастрофи у нас той изтъкна несъобразената скорост и загубата на контрол от водача над моторното превозно средство.     

В доклада се посочва, че в световен мащаб на всеки 22 секунди умира човек при катастрофа, водач на МПС на всеки 1,2 минути, велосипедист на седем минути, моторист на 53 секунди и пешеходец на 1,16 секунди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини