Адвокат: Между 30 и 40% от затворниците са роми

  • 25 април 2019 08:05

  • 4807
  • 5
© Булфото (архив)

Затворниците от ромски произход са между 30 и 40 процента, каза адвокат Марин Марковски пред БНТ.

Събеседникът на медията посочи още, че това е процентът на тези лишени от свобода, които се определят като роми. "Сред тези хора има и такива, които се определят като българи и това е тяхно право", каза още той. "Не искам да обобщавам всички роми. След тях има и учители, и лекари", каза още юристът.

Юристът се спря и върху присъдата на убиеца на русенската журналистка Виктория Маринова - Северин Красимиров, който ще лежи 30 години в затвора. " В България трябва да има доживотна присъда без замяна за всички убийства по член 116, разбира се, не задължителна, а по преценка на съда. Не би трябвало за определен тип престъпления да има възможност за замяна.  Той е човешко същество на външен вид, но се поставя въпроса дали има човешка природа, защото има зверско блудство, зверско изнасилване, мъчително убийство. Представете си само чувствата и мъките на това хубаво момиче, излязло да тича на алеята, когато този звяр го е нападнал. и погасеният живот. Законът задължава съдиите, когато определят доживотна присъда, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, тази доживотна присъда да бъде заменена с 30 години, това е задължително. Разбира се, стои по човешки въпросът справедливо ли е това?", каза той. "Този текст на закона е свързан с правилата на Европа - че не трябва да има изключително тежка репресия", обясни още Марковски.

Когато обаче един обвиняем признае престъплението, той съдейства на съда, а при Северин е доказано категорично, че той е извършил това престъпление, прокуратурата си е свършила работата", допълни адвокатът.

Адвокат Марковски коментира и катастрофата с Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, в която загина 6-месечно бебе. Според юриста лидер на ДОСТ Местан едва ли ще тръгне да бяга, така че гаранцията от 10 000 лв обезпечава неговото присъствие, а отнемането на шофьорска книжка е разумен процесуален акт.

 "Главният въпрос е какво се е случило на катастрофата - това е най-интересното, най-важното, защото то определя и наказанието. Там има знак СТОП - имайте впредвид, че в България експертите са изключително опитни. Когато се направи експертиза ще се отговори ясно на въпроса дали когато Местан е излязъл на главния път, е могъл да види колата. Така че, истината съдът ще я има", посочи още адвокатът.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4807 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
sergo

2019.04.25 | 12:14

5

Не е важно спрял ли е или не, важно е дали е дал предимство. На по-вечето места Стопа трябва да се смени с обратния триъгълник-дай предимство.

%

2019.04.25 | 11:03

4

Марковски е зле със статистиката. В българските затвори официално 70 % от затворниците са цигани, но по-скоро 80 %, защото много от тях се пишат българи или турци. 20 % от населението на България е циганско, но 80 % от затворниците са цигани. Това е цял престъпен етнос. Мястото му е да изгние целият в затвори с доживотни присъди.

2019.04.25 | 10:10

3

а останалите роми са пуснати на свобода

008

2019.04.25 | 09:45

2

КАК ТАКА МОГЪЛ ЛИ Е ДА ВИДИ КОЛАТА? ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ШОФЬОРИ ИЗЛИЗАЩИ ОТ КРЪСТОВИЩЕТО АКО БЯХА В НЕГОВА /НА МЕСТАН/ ПОЗИЦИЯ ,ЧЕ ТО ТАМ ЩЕШЕ ДА Е ВСЕКИ ДЕН КАСАПНИЦА. И ЗАЩО СЕ СМЕСВА ЕДНА БЕЗ ОТГОВОРНОСТ С ДРУГА,КОЯТО ДА ПОКРИЕ УБИЙСТВО? АКО НЯКОЙ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗНАЦИ И ПЪТНА МАРКИРОВКА НЕКА СЪЩО ПОНЕСЕ НАКАЗАНИЕ, А НЕ ТАЗИ НЕМЪРЛИВОСТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА В ПОЛЗА НА ЕДИН УБИЕЩ - РЕСПЕКТИВНО МЕСТАН !!!

трол

2019.04.25 | 09:29

1

ЧУДО ! В ШОК СЪМ !

Добави коментар

Водещи новини