Полицай пръснал с лютивия спрей, за да спаси "изхъркващи" протестиращи

  • 18 март 2019 16:52

  • 5479
  • 11
© Novini.bg

От СДВР дадоха обяснение за случая със самонаръскалите се с лютив спрей полицаи, който стана хит в социалните мрежи, предаде репортер на Novini.bg

Мероприятието не е съгласувано със Столична община. Броят на протестиращите е бил около 250 души, които не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицята и самоволно са тръгнали по улиците на София. Същите са били наблюдавани с видеоконтрол и след като са пристигнали пред Министерски съвет, на плочника пред Народно събрание 2, е видно, че не е имало никаква организация от тяхна страна, държали са се доста грубо и вулгарно и към полицейските служители, и към журналисти. От създадената ситуация по време на протеста, за да няма никакво стъприкосновние, е използван лютивият спрей, заяви началникът на отдел "Охранителна полиция" към СДВР Борислав Муеров.

В целия свят това е процедура, за да няма пряк допир с протестиращите. Това е най-добрият вариант, за да няма използване на физическа сила. Използването на лютивия спрей е регламентирано в Закона за МВР, в член 85. На фона на този член има издадена и наредба от 2017 година за използване на сила и помощни средства. Тези химически вещества са предназначени за намаляване на възможността на заплаха от страна на такива протестиращи спрямо полицейски служители и полицейка техника, обясни Муеров.

Той разказа подробно как точно се е стигнало до ситуацията, при която използването на лютивия спрей разплака и служители на реда. Групата (протестиращите – б.р.) е започнала броене от 10 надолу и след приключване на броенето са се насочили към полицейската техника на булевард "Дондуков". С масовото бутане на протестиращите към полицейски автомобил със загасен двигател, на ръчна спирачка, в който е имало полицейски служител, са изместили автомобила с няколко метра той и е спрял до съседния полицейски автомобил. След това водачът е предупредил протестиращите с полицейска сирена, като е мислел, че това ще ги респектира, но това не е дало ефект. Имало е трима-четирима протестиращи, които са били притиснати от задната част на протеста към автомобила. Описано е образно, че са изхърквали от натиска на другите протестиращи. Тогава, за да не се допускат по-тежки инциденти, служителят е използвал този лютив спрей. Самата обстановка и местоположение на сградата са в доста променящи се атмосферни условия, има течение, вятър. Когато е натиснал бутона на спрея, е било нормално, но впоследствие веднага течението се е обърнало и се получава тази ситуация, че всички са пострадали от този лютив спрей. Пораженията не са тежки, имало е леко дразнене на горните дихателни пътища, но след измиване и с вода, след известно време всичко се възстановява, заяви началникът на "Охранителна полиция".

Много по-добре е това, което е станало, от това да има някой затиснат от протестиращите, подчерта той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5479 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.19 | 21:18

11

Те полицаите са пръснали малко спрей, за да освежат изморените български граждани.

police

2019.03.19 | 09:13

10

E tova e varha na tapotata

власт

2019.03.18 | 16:58

1

КОЯТО БИЕ, КРАДЕ и НАСИЛВА СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ НЯМА БЪДЕЩЕ.

2019.03.18 | 21:00

9

А какво искаш дрисльо, безвластие ли?

аха

2019.03.18 | 17:09

4

така е ... няма бъдеще, а има Светло и Сигурно Бъдеще ! Ние робите нямаме бъдеще, за властта не бери грижа...

поздрави

2019.03.18 | 18:32

8

Цял свят ви видя колко сте прости.....

Off

2019.03.18 | 18:18

7

Бая кореми имаха полицаите. Малко ме е срам от наш'та полиция.
Нямат ли нормативи за брой коремни?

АЗ

2019.03.18 | 17:12

5

След 10 г циганите ще са мнозинство в парламента.
Ще си избират и президента сами.
Осъзнайте се докато още има време.

357

2019.03.18 | 17:26

6

Милиционер осъзнаване няма(няма сиво вещество с което да осъзнават),след тях и потоп,нека те да си вземат милиционерските проспани и с нищо не доприесли за обществото пенсии, да си вземат 20те заплати при пенсиониране и да отиват да пърдят(това те го умеят) в някоя охранителна фирма.

АЗ

2019.03.18 | 17:05

3

БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ МИЛЕЙТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
ДА СИ ВЗЕМЕМ ДЪРЖАВАТА ОТ МАФИЯТА ( БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ, ВОЛЯ).
ВСИЧКИ СЕ ИЗРЕДИХА ДА НИ КРАДЪТ.
РЕЗУЛТАТЪТ Е НАЙ БЕДНА,ОСТАРЯВАЩА ,ИЗЧЕЗВАЩА,БОЛНА,НЕ ОБРАЗОВАНА НАЦИЯ - НАРОД.
НАШИТЕ ДЕДИ СИ ДАВАХА ЖИВОТЪТ ПО БОЙНИТЕ ПОЛЕТА ЗА ДА НИ ИМА НАС.
КАКВО ЩЕ ОСТАВИМЕ НИЕ НА ДЕЦАТА СИ?
ЗАМИСЛЕТЕ СЕ И ПО-ОТГОВОРНИ БЪДЕТЕ КЪМ НЕ СПРАВЕДЛИВОСТИТЕ КОЙТО НИ ЗАОБИКАЛЯТ НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО.
СПРАВЕДЛИВОСТТА СЕ ОТСТОЯВА НЕ Е ДАРОМ.

monarch

2019.03.18 | 16:59

2

Клоуни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини