Доброволци охраняват от бракониери най-големите язовири в страната

  • 12 март 2019 07:57

  • 727
  • 1
Доброволци охраняват от бракониери най-големите язовири в страната
©

Доброволци охраняват най-големите язовири в страната. От скоро в борбата с бракониерите участват и модерните технологии. Борбата с бракониерите превръща язовир Пясъчник - един от най-големите водоеми у нас - в истинско бойно поле.

"Извадили сме 30 километра мрежа досега, което е едно умопомрачително количество. На проверка сме вадили мрежа с дължина 2 километра, което е истинско безумие. Само мрежата се вади от водата около 2 часа и половина”, обясни Валентин Данаилов, сдружение "Олимпик" 2002 пред БТВ.

Две лодки, термокамери, сонари и постоянни патрули - така доброволци бранят популацията от риба. Дълбочинните мрежи се търсят със специална котва. Задачата й е да ги закачи и изтегли. Година по-късно от 30 километра, хванатите мрежи са с 2/3 по-малко.

„Около 6 километра. Все по-къси и все по-рядко, но бракониерите не са спрели”, каза Валентин Данаилов. Освен нощния патрул, вече общо 4 камери следят язовира.

„Почти цялата част обхващат на язовира. Двете 4 мегапикселови камери са за по-далечните точки на язовира, а другите 2 са за по-близките места, които обхващат стената. Те са онлайн винаги. Има достъп през интернет за реално време. Ако има движение пред камерите в язовир, подстъпите на кулата и някой се движи - камерата го засича и известява. Сирената алармира на охраната, която е на язовирната стена”, обясни Георги Пехливанов от фирмата изпълнител.

Новата система позволява и разполагане на скрити камери и фотокапани.

„И в момента има антена, която е монтирана. Тя е с кръгов обхват от 5 километра, което ни дава възможност да слагаме скрити камери из цялата акватория на язовира и по този начин още повече да притиснем бракониерите. Ние знаем с какви автомобили се движат, знаем откъде минават. Просто не знаем кога. И в момента дори има 2 такива камери, които са скрити в язовира. Първите резултати са много близо”, каза Валентин Данаилов, сдружение.

Системата е свързана със сайта на доброволческо сдружение "Олимпик". Целта е тя да стане универсална и да охранява и други язовири. Освен за охраната доброволците се грижат и за живота в язовира. Успяват да откупят рекордно голям сом и да го пуснат обратно.

"Трофеен сом от 38 килограма. Идеята беше да го пренесем от частния водоем в Пясъчник. В рамките на няколко часа се организирахме, събрахме пари, след което на следващия ден взехме рибата и тя бе пусната тук. За миналата година направихме общо 5 зарибявания с 5 различни видове риба - видовете бяха сом, шаран, бяла амур, бял толстолоб, каракуда”, каза Генади Алтънов.

„Нека не си изяждаме мечтите. Всеки от нас идва на водоема, за да хване риба. Хващаме, когато е под размер - нека да я освободим, за да има утре какво отново да хванем”, призова Петър Янев.

Доброволческите групи у нас наброяват 10 000 души, а борбата с бракониерите продължава.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
българин

2019.03.12 | 08:47

1

А кой ще охранява водоемите от доброволците-бракониери,охраняващи водоемите от бракониери ?
Или тяхното не се брои?

Добави коментар

Водещи новини