Бракониери са стреляли по автомобил на Българското дружество за защита на птиците в полева станция „Дуранкулак“

  • 13 февруари 2019 13:30

  • 711
  • 0
Бракониери са стреляли по автомобил на Българското дружество за защита на птиците в полева станция „Дуранкулак“
© Българското дружество за защита на птиците

Бракониери са стреляли по автомобил на Българското дружество за защита на птиците в полева станция „Дуранкулак“, съобщиха от дружеството.

Стрелбата е станала късно вечерта на 12 февруари. Колата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е била паркирана в двора на полева станция „Дуранкулак“. Най-вероятно деянието е дело на бракониери, които извършват незаконен риболов в езерата Шабла и Дуранкулак.

Екип на БДЗП и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури редовно организират проверки за бракониерство в езерата и явно това е провокирало стрелбата.

Предишният ден отговорникът по опазване и мониторинг на червеногушата гъска на БДЗП е предотвратил навлизането на бракониерска лодка за поставяне на мрежи в защитена местност Дуранкулашкото езеро. В момента полицията извършва разследване на място и проверка по случая. Всичко това се случва докато екип на LIFE проекта на БДЗП „Сигурен прелетен път“, съвместно с колеги от Великобритания, прави опити за улавяне и маркиране със сателитни предаватели на червеногуши гъски.

Бракониерството в езерата е една от основните заплахи за нощуващите представители на световно застрашения вид, който зимува всяка година у нас. Навлизащите с лодки да поставят мрежи бракониери, освен че нанасят щети на рибните популации, прогонват и нощуващите птици. Честото безпокоене изтощава гъските, повишава смъртността и намалява броя на размножаващите се птици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини