Бракониери връзват в язовирите диви птици като жива примамка (видео)

  • 09 януари 2019 10:06

  • 2117
  • 2
Бракониери връзват в язовирите диви птици като жива примамка (видео)
© greenbalkans.org

Десетки зеленоглави патици и големи белочели гъски, поставени като жива примамка за дивите ята, бяха спасени от доброволци на природозащитната организация „Зелени Балкани”.

Птиците са били оставени в студените води на язовир, вързани с вериги за брега. Повечето от тях са били и с отрязани криле. След като са прегледани от ветеринар, те са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.  Ловът с жива примамка е незаконен, но се практикува често от бракониерите у нас, особено през зимните месеци, заяви пред Дарик Ивайло Клисуров - управител на Спасителния център. По думите му поставянето на т. нар. гюмета - скривалища за ловцитe, не се контролира от нито една институция в страната.

От Държавното горско стопанство в Стара Загора се свързват със Спасителния център за диви животни след сигнал на телефон 112, че в два язовира на тяхна територия има оставени птици, като живи примамки. В късните часове на Йордановден спасителният отряд на „Зелени Балкани” влиза във водите на язовира край старозагорското село Хан Аспарухово. В присъствието на горски и полиция младежите изваждат от водата 58 птици, поставени като жива примамка от ловци бракониери. Птиците са били в окаяно състояние, разказа пред Дарик Ивайло Клисуров: „Повечето бяха с отрязани криле и то по много груб начин. Бяха вързани на синджири, направени специално за тази цел”.
 
Ловът от т .нар. гюме - скривалище за ловци край водоем с живи примамки във водата с цел „успешен лов“, е забранен от Закона за лова и опазване на дивеча. Този метод на ловуване води до масово изтребване на големи ята диви птици, тъй като примамени от своите пернати събратя, те кацат в язовира, където от засада ги дебнат бракониерите. Макар незаконен, този лов с жива примамка се използва масово, посочи Ивайло Клисуров.

„Тук е много често разпространено, особено в Старозагорска област, Бургас, Ямбол, мисля, че и в Пазарджик това се практикува. Зимата това е ежедневие. В Старзагорска област има построени сигурно над 100-150 гюмета. Само на язовир „Копринка” има сигурно в единия от ръкавите 12 или 15 гюмета. Представете си река Тунжда, Марица цялото й протежение и разни микроязовири, където има десетки такива други. И мрежите са незаконни, но не е незаконно да си ги купиш. От начина на лов от гюме ползването на живи примамки е незаконната част от цялата игра, но това със самата конструкция никой не го контролира. Досега не съм виждал орган, който да прави проблем, че е построено съоръжение два на три, четири на четири метра, понякога и по-големи”. 

Засега освободените от язовира край село Хан Аспарухово диви птици остават в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. На по-късен етап съвместно с Регионалната инспекция за опазване на околната среда ще бъде взето решение къде за птиците ще е най-добре да бъдат пренасочени.

Последвайте канала на

Novini.bg
2117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Одобрявам

2019.01.09 | 10:34

2

Това са древни православни практики ! Славянско е и е християнско ! Все пак това е плод на 1300 годишно развитие !!!

И ето така ганьо се такова сам

2019.01.09 | 10:32

1

И сега ракиените кратуни ще писнат - защо се дават пари за патици и тнт. - Ами тъп и прост ганьо- дават се защото си примитивен микроб !!! Кой каквото си направи- съдбата го застига, затова сме в калта и там ще си останем !

Добави коментар

Водещи новини