ОДМВР-Сливен с важно предупреждение за телефонните измами

  • 13 декември 2018 09:56

  • 492
  • 0
ОДМВР-Сливен с важно предупреждение за телефонните измами
© Getty Images (Архив)

Поради постъпили обаждания в РУ-Сливен за опити за телефонни измами, от ОДМВР-Сливен предупреждават гражданите да се свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. Схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”, съобщиха от областната дирекция.

Обаждането е придружено с обиди и заплахи за живота и здравето на жертвата. В повечето случаи хората, дори и да са информирани, се плашат и изпълняват исканията. Полицията съветва при получаване на такова обаждане телефонната връзка да бъде незабавно прекратена.

Припомня се измамната схема - получава се телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани от измамниците, които предстои да станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата трябва да помогнат на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора „мнимият полицай” заявява, че е необходимо, без притеснение, да се предоставят наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки , че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще бъдат върнати. Мнимият полицейски шеф иска от потърпевшия да даде номера на мобилния си телефон, за да бъде в непрекъсната връзка с него, докато на стационарния е зает от измамниците. И за да бъде всичко по-достоверно непосредствено след прекъсване на телефонната връзка се получава телефонно обаждане от непознат, който ползва една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами придружени със заплахи за живота и за саморазправа.

По тази схема вчера е била измамена жена на 73 години от град Сливен. Тя е била въведена в заблуждение, че помага на полицията и е хвърлила през терасата на жилището си сумата от 5600 долара и 500 лева. Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.

От ОДМВР-Сливен припомнят и някои от класическите схеми за измама:
- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари
- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина
- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари
- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.
- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”
- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети
- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др., го приканва да даде пари или ценни вещи.
По време на телефонната измама възрастният човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон.

Последвайте канала на

Десислава Станева
492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини