Предадохме на Румъния коне, задържани на ГКПП "Дунав мост"

  • 22 ноември 2018 14:17

  • 739
  • 0
Предадохме на Румъния коне, задържани на ГКПП "Дунав мост"
© pixabay

Петте коня, открити вчера сутринта на ГКПП "Дунав мост" в камион, пътуващ към България, са предадени на румънските власти. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Той заяви, че в такива случаи има споразумение с Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция и защита на храните в Гюргево, което е задействано.

"Румънските колеги ще предприемат определените по техния закон действия", каза Дяков, цитиран от БТА.

Според българското законодателство конете щяха да бъдат умъртвени по хуманен начин, тъй като за тях не са представени документи за собственост, за произход и за здравно състояние. Крайната мярка се прилага, за да се защити здравето на хора и животни, обясни Дяков.

Камионът със софийска регистрация, шофиран от 64-годишен румънец, бе спрян за проверка около 6.30 ч. вчера. Пред граничните полицаи мъжът заявил, че не превозва товар. При огледа обаче се оказало, че транспортира пет коня. За тях шофьорът не представил документи за произход, нямал и лиценз да превозва животни. Обяснил, че щял да ги продава в България. Конете не са породисти, като най-вероятно мъжът ги е внасял у нас, за да бъдат използвани за месо.

Дяков каза, че на шофьора на камиона и на собственика на превозното средство са съставени актове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини