Инспекцията по труда в Ловеч е установила неизплатени заплати за над 2,7 милиона лева

  • 28 октомври 2018 10:11

  • 1113
  • 0
Инспекцията по труда в Ловеч е установила неизплатени заплати за над 2,7 милиона лева
© Pixabay

През първите девет месеца от годината Инспекцията по труда в Ловеч е установила, че в 12 предприятия в региона не са били изплатени навреме заплати за над 2,7 милиона лева, съобщи директорът й Митко Митев. По думите му след намесата на Инспекцията, в изпълнение на издадените предписания, са били изплатени трудови възнаграждения за почти 2,168 милиона лева.

Заради забавени заплати, по инициатива на Инспекцията по труда в Ловеч, и подадена искова молба предприятие за мебели в тетевенското село Голям извор в началото на този месец е било обявено от Окръжен съд - Ловеч, в несъстоятелност. Това според Митев ще позволи на ощетените работници в законовия тримесечен срок да претендират своите вземания пред Гаранционния фонд.

Митко Митев допълни, че през първите девет месеца от годината Инспекцията по труда в Ловеч е извършила 753 проверки в 535 предприятия в областта, като 87 от проверките са по сигнали на граждани. Констатирани били 3241 нарушения, като почти половината са свързани с неизпълнение на задълженията по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Установени били 33 случая на предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор.

За констатираните нарушения инспекторите са приложили 3137 принудителни административни мерки, издали са пет акта за спиране на машини и съоръжения и са отстранени от работа четирима работници. Съставени са и 186 акта за нарушения и са били издадени 201 наказателни постановления. Наложените санкции са за близо 198 хиляди лева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини