Бивш главен секретар на МВР: Все повече се отдалечава възможността за разкриване на убиеца на журналистката (аудио)

  • 08 октомври 2018 11:48

  • 14304
  • 10
Бивш главен секретар на МВР: Все повече се отдалечава възможността за разкриване на убиеца на журналистката (аудио)
© Novini.bg (архив)

Труден случай за разследване. След като са минали повече от 48 часа от момента на убийството, не знаем колко от изнасилването, възможността за разкриване на убиеца все повече се отдалечава – определям я в момента на около 30-40%. Това каза пред Novini.bg бившият главен секретар на МВР Николай Радулов по повод жестокото убийство на 30-годишната Виктория Маринова - журналистка и административна директорка на русенската телевизия Ти Ви Ен.

Подобно на много други убийства, и при това, когато не е заловен веднага престъпникът, действията по него започват да се развиват много бавно, проверяват се купища версии. Обикновено, когато едно убийство не бъде разкрито по горещи следи след 24 часа, всеки следващи 24 часа с 15-20% намалява възможността за разкриването му, заяви Радулов.

Наистина тежко убийство, много ми прилича на убийството на една млада жена – Вероника, близо до Велико Търново. Надявам се този път полицията да е иззела много старателно всички следи от местопрестъплението, за да може да бъде направено компетентно разследване. Много важно е да се знае, че всяко криминалистично разследване, отнасящо се до убийство, изисква компетентна работа на експертите криминалисти. От тази гледна точка е прав министър-председателят, че Институтът по криминалистика трябва да бъде снабден с най-нови техники и технологии. Той говори за 4-5 милиона, аз мога да заявя, че тази сума е капка в морето за съвременните технологии, свързани с разследването. Мисля, че нашата страна е в състояние да даде една сериозна сума, за да имаме модерно криминалогично разследване. Институтът през последните години е във фактически фалит и цялата работа по разследването на тежки престъпления се затруднява от неговото състояние. Даже се налага, както беше при шесторното убийство в Нови Искър, да се дават на външни лаборатории изследвания за ДНК анализ, коментира бившият главен секретар на МВР.

От това, което ми е известно от медиите, версиите за убийството в Русе са много. Самото подхвърляне на министъра на вътрешните работи, че наблизо има психиатрично заведение, показва че и по такава версия се работи. Това е една от любимите версии, които при всяко едно убийство се излъчват – започва се с психично болните. Спомняте си, че и при случая с изнасилената и убита в Борисовата градина жена пак беше изкаран на първа линия един психично болен, а след това се оказа, че няма нищо общо. Общо взето, психично болните трудно реализират възможността си за защита и като че ли са най-удобни за обвинение и бързо приключване на делата, посочи Николай Радулов.

Надявам се, че се работи много точно, много съзнателно по всяка една от версиите, още повече че този случай получава международна известност – комисарят по правосъдие лично е обърнал внимание, неправителствени организации, които се занимават със засегнати права и репресии срещу журналисти, също са концентрирали вниманието си върху този случай. Всички имаме интерес той да бъде разследван и резултативно – да бъде намерен истинският виновник, да бъде арестуван и да си понесе последствията, подчерта експертът.

Той коментира и думите на премиера Борисов, че има достатъчно събран ДНК материал на местопрестъплението в Русе и е въпрос на време извършителят да бъде заловен. Трудно е само наличие на ДНК материал да доведе до положителен край на едно разследване, защото не се знае каква е фактическата обстановка и как този ДНК материал се е оказал на местопрестъплението или върху обекта – може да е резултат от предишни действия. Тук има много за разследване – не е просто една ДНК експертиза, която, хоп и ще покаже името на убиеца. Това, разбира се, е важно, когато има заподозрени лица, по които се работи - ако има съвпадение на ДНК материал, това може да подскаже на разследващите много. Но самото наличие на ДНК материали не води автоматично до разкриване на убийство, заяви Николай Радулов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14304 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2018.10.08 | 16:31

10
Това е истината, МВР е сбирщна от седесарски лайна и не е в състояние да разкрива престъпления, може само да бие майки на дца с увреждания.

2018.10.08 | 15:05

9
Този е компетентен по всичко. Спомням си го в шоуто на Слави,че извади една карта на международната полицейска асоциация. Такава карта може да си купи всеки действащ и пенсиониран полицай. Като ги махнат,започват да ходят от студио на студио,да се изяват колко са велики. Същото се отнася и за оня,Богдан Милчев бившия Шеф на КАТ.

2018.10.08 | 13:28

5
Точен си Радулов както винаги си на ниво за истински и професионален анализ ,както и за работата на министъра .Управниците ще вземат да вземат ДНК на пихопат или от наблизо психодинспансер психично болен ,който е беззащитен и който не носи наказателна отговорност и въпроса е приключен .Правителството няма интерес да открие истината ,защото се иска труд, компетентност опит и професионализъм .Те го нямат и за това сме на товая дередже.Смешно и безотговорно е 4-5 милиона да решат кримиконтингета
Vuzmezdie

2018.10.08 | 14:34

8
И кое му е точното на Радулов, че не мога да се сетя?!Да плюеш по настоящите разследващи, щото не е на власт Дъртата му Партия? Времето когато той е бил полицай и днешното време като обстановка за полицията и крими средите е коренно различна, и колкото и да му е тъжно на този рантутник Радулов, доста от убийствата в последно време са разкрити!Вярвам, че е въпрос на време и едва след това може да се развиват лакардии как и защо.
Ей много смешен ”чантаджия”!

2018.10.08 | 14:16

7
Абе Радулов,спри се бе менте-полицай! Ти беше секретар по ”вещево обслужване” и нарочно се представяш за гл.секретар,и никой пишман журналист не те разобличава,за да върви ”опростачването” на аудиторията. Никога не си бил разследващ полицай и хал-хабер си нямаш от оперативна работа. Ти отговаряше за канчета,кубинки и унифорни за полицаите. В последствие завърши задочно ”сигурност” и на стари години се из ивяваш по телевизиите като ”експерт по сигурността”, че освен по теми за престъпноста се изказваш и по темата ”тероризъм”. Хахахаааа. Радулов,до няколко дни ще има задържан,а ти пак ще се окажеш некомпетентен глупендър и никой журналист няма да те попита ” не ти ли е неудобно да се излагаш”?
BRD

2018.10.08 | 13:58

6
Дришлю.Мълчи и остави бившите си "колеги" да работят."Професионалист".
тттттъп

2018.10.08 | 13:17

4
Ей, голям разбирач бил тоя бивш. Айде стига неизвестни специалисти да коментират по студиата всички и всичко! Оставете да се работи компетентно, не да се коментират начини, думи и пр.
БКП помияр КОМПЕТЕНТЕН

2018.10.08 | 13:16

3
МНОГО КОМПЕТЕНТЕН ТОЯ ГАЛОШ ПО НЕГОВО ВРЕМЕ ИМАШЕ НАЙ МНОГО МАФИЯ
АМА И НАЙ МНОГО НАТИСКАХА МЕДЙИТЕ ДА НЕ РАЗГЛАСЯВАТ ТОГАВА.ОСТАВИ ХОРАТА ДА РАСЛЕДВАТ МАФИЯТА НА БСП

2018.10.08 | 12:46

2
Вечният коментатор... Медиите държат по няколко такива за всеки сектор - винаги бивши комунисти, синове и дъщери на още висши комунисти от Полибюро и/или ДС
Боби

2018.10.08 | 12:36

1
Този гном винаги ена пьрва линия след криминален случей,и ако е толкова голям специалист зажо е изхвьрлен от системата.Празен всезнайко.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини