Компании от топ 100 са ставали жертва на киберпрестъпления

  • 25 септември 2018 14:21

  • 736
  • 0
Компании от топ 100 са ставали жертва на киберпрестъпления
© Булфото (архив)

Компании от топ 100 на България са ставали жертва на киберпрестъпления. Това съобщи в Хасково началникът на сектора за Борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.

"Това означава, че те не са обърнали сериозно внимание на киберсигурността. Физически са имали може би непробиваема охрана, но незащитени компютърни мрежи, и така са станали жертва на хакери", уточни Колев.

Той даде пример с ощетена със 600 000 евро фирма от хранителната промишленост и с 300 000 британски паунда компания от строителния бранш.

Колев и негови колеги от ГДБОП участваха във форума "Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в Интернет" в хасковската областна администрация. Той е по идея на евродепутата Ева Майдел, която бе сред лекторите. Пред ученици от гимназиалните класове Майдел посъветва потребителите да сменят често паролите си, да бъдат критични към искането на информация в мрежата и да внимават какво споделят.

Явор Колев се спря подробно върху сексуалните престъпления чрез Интернет. "Децата на възраст 8 - 12 години са най-уязвими към сексуална експлоатация", посочи той. По думите му педофили върлуват в най-често посещаваните от подрастващите сайтове. Сайтовете за запознаства сега се заместват от социалните мрежи. "Фейсбук има в България 4,5 милиона потребители, а глобално - 4,5 милиарда и така се превърща в най-голямата държава в света", посочи Колев.

Той и неговите колеги отговаряха и на въпроси на присъстващите тийнейджъри.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев, депутати, кметове и служители в образователни институции уважиха форума.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини