Турция критикува САЩ заради новия доклад на Държавния департамент за тероризма

  • 21 септември 2018 10:10

  • 1946
  • 2
Турция критикува САЩ заради новия доклад на Държавния департамент за тероризма
© Pixabay

Турция критикува САЩ заради съдържанието на новия доклад на американския Държавен департамент за тероризма, пишат турски вестници. Държавният департамент не е включил сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС) в доклада, публикуван на 19 септември, пишат вестниците "Хюриет" и "Хабертюрк".

В доклада за тероризма от миналата година е било отбелязано, че Турция разглежда групировката СЗН/ПДС като разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), припомня "Хюриет". ПКК е смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. В. "Йени шафак" окачествява документа като "доклад в подкрепа на тероризма". 

В новия доклад също така е посочено, че Турция смята Фетхуллах Гюлен за лидер на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО, която според турските власти стои зад опита за преврат през юли 2016 г. - бел. ред.), но Държавният департамент го описва като "ислямски проповедник", пише "Хюриет".

Отношенията между Турция и САЩ са влошени заради редица разногласия, сред които заради американската подкрепа за сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, както и заради отказа на САЩ да екстрадират Гюлен, който живее в щата Пенсилвания.

В доклада на Държавния департамент е посочено още, че Турция е засилила мерките в борбата срещу тероризма след опита за преврат преди две години. В текста е отбелязано и че Турция продължава с интензивните си действия в борбата срещу терористични организации в страната и извън границите й, главно срещу групировките ПКК и "Ислямска държава" (ДАЕШ).

В текста е посочено, че през 2017 г. турските въоръжени сили са убили 3060 бойци от ДАЕШ в рамките на военната операция "Ефратски щит" в Северна Сирия, пише "Хабертюрк". Изданието цитира данни от доклада, в които е посочено, че Турция е наложила забрана за влизане в страната за 53 781 души от 145 държави, за които е било установено, че имат намерение да преминат през границите на Турция и да се присъединят към ДАЕШ. Също така през 2017 г. турските власти са екстрадирали 5 хиляди и 446 души, заподозрени в членство в различни терористични групировки.

Последвайте канала на

БТА
1946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.09.21 | 19:34

2
Измислени цифри от Ердоган.

2018.09.21 | 10:29

1
Кюрдите искат свобода и не са терористи.

Добави коментар

Водещи новини