Ловят 5 млн. лева скрита валута годишно

  • 31 юли 2018 06:13

  • 2119
  • 2
Ловят 5 млн. лева скрита валута годишно
© pixabay

Валута за 400 хил. лева на месец недекларирана валута хващат митничарите на браздата. За цялата 2017 г. е задържаната валута е с левова равностойност над 4,8 млн. лева., което е с 25% повече през 2016 г. Това показва справка на структурата към финансовият министър за „Монитор“.

За първите шест месец на годината на контролно-пропусквателните пунктове служителите са спрели опитите на контрабандисти да прекарат през държавата ни чужди валути за над 1,5 млн. лева. Най-често парите са засичани на граничните ни пунктове с Турция и натоварения заради близостта си до София – ГКПП „Калотина“ със Сърбия. Такъв е случая и с вчерашната проверка, при която недекларирана валута над установената от европейски регламент и българския валутен закон норма за свободен внос е била открита на ГКПП „Капитан Андреево“ митнически и гранични служители. Това е станало при проверка на лек автомобил от Турция. Той е бил управляван от германски гражданин с турски произход, пътуващ със своето семейство за Германия. Всички заявили, че не пренасят нищо подлежащо на деклариране, включително и валута. Превозното средство е било селектирано за щателна митническа проверка. При нея във фабрична кухина пред предната пасажерска седалка увити в станиол са били открити 279 банкноти в купюри от 50 евро, или 13 950 евро. В хода на инспекцията е било установено, че валутата е на шофьора на автомобила, на който е съставен акт.

Според еврорегламента и нашия валутен закон на деклариране при внос през външна граница на ЕС подлежат суми над 10 000 евро. Най-често контрабандистите се опитват да скрият парите облепени с фолио по тялото, крият ги в джобове на колите и чанти. Все по-рядко нарушителите правят специални тайници, коментират митничарите.

Последната новост е колан със скрито място с цип, където да се слагат парите, но там не може да се съберат големи суми. Доста по-елементарен бил опита на холандска гражданка, осуетен при митническата проверка на Калотина. Дамата е пътувала от Холандия към Турция, но на нашата граница е била заловена с 97 бона евро. Контрабандната валута, в различни купюри, направена на пачки и увита в найлонов плик, е открита в дамската чанта на 54-годишна жена, която пътувала със съпруга и пълнолетната си дъщеря. Преди проверката семейството заявило, че не пренася нищо подлежащо на деклариране, включително и валута. Това е втори случай на задържано голямо количество контрабандна валута на Калотина през последния месец, след като в началото на юли бяха задържани 52 000 евро у съпрузи, отново пътуващи от Холандия до Турция през България.

По време на европредседателството ни специална работна група се занимаваше в координирането на обща позиция за Регламент на ЕП и на Съвета относно контрола на паричните средства, които се въвеждат в Съюза или се извеждат от него, и за отмяна на сега действащия документ. Новите моменти в регламента са свързани с разширяване обхвата на дефиницията „пари в брой" като към настоящата дефиниция (банкноти и монети и платежни инструменти на приносител) се включват стоки, използвани като високо ликвидни средства за съхранение на стойност (например злато) и предплатените карти. Предвижда се контрол на преноса на пари чрез пощенски и товарни пратки, правомощия на компетентните органи за временно задържане на пари в опредени срокове при съмнение за свързаност с изпиране на пари и финансиране на тероризъм, регламентиран обмен на информация между държавите членки и с трети страни, сближаване на санкциите в държавите членки, уеднаквяване на сроковете за съхранение на декларациите за преноса на пари и др. Предвижда се регламентът ще бъде внесен за гласуване през есенната сесия на ЕП. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2119 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.07.31 | 07:46

1
Това е последици от грешната политика на държавната власт, която разрешава големи печалби / от 350-400% / за фирмите, когато в нормалните държави е 8 - 9%. До кога ще е това безхаберие.... или разчитат на приходи в бюджета.

2018.07.31 | 09:06

2
Явно държавата разчита на приходи от ДДС вместо от реалната икономика. Как ли ще е след като влезем в Шенген, там има други правила....

Добави коментар

Водещи новини