Банов и Чобанов за пожара в Царските конюшни: Едва ли е случаен този инцидент

  • 30 юли 2018 15:56

  • 2112
  • 1
Банов и Чобанов за пожара в Царските конюшни: Едва ли е случаен този инцидент
© Булфото

Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на Царските конюшни.

Това заяви министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за на съвместна пресконференция със зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов. Припомняме, по-рано днес при министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се проведе оперативна среща след пожара в част от сградите на т.нар. Царски конюшни. Министър Банов разкри още, че сградата, чийто покрив частично е изгорял, е собственост на МВР и министърът на вътрешните работи е поел ангажимент да възстанови щетите, да се преизгради покривът, да се стабилизира и сградата.

Тодор Чобанов каза от своя страна, че е пострадала една от най-ценните и най-знаковите части на комплекса. По думите му, статутът ще даде обществена оценка на сградата, а там е съхраняван първият автопарк на държавата от кралски колесници.

Министърът на културата също изрази съмнения, че палежът е умишлен. Той посочи, че са готови с документите за даване на предварителен статут още от април. Това, което ни е спирало, са тези "имотни далавери, които водят до поредица от съдебни дела", коментира той и отбеляза, че в закона е разписано, че, за да дадеш статут на нещо, трябва да уведомиш законния собственик. Банов уточни, че до момента са открили седем собственици в комплекса на "Царските конюшни". Той обясни, че царските конюшни и без статут се ползват със същата степен на охрана като цялото културно наследство. През 2015 г. е приет подробен устройствен план, който забранява надстрояване, разрушаване или промяна на автентичния вид на сградата. Министърът отбеляза, че статутът обаче, първо, "носи" отношението на държавата, второ, особено крайният статут, дава възможност на собствениците да кандидатстват по програми и да възстановят сградите.

Тодор Чобанов отрече да е искал оставката на министъра на културата, а Банов от своя страна обясни, че и двамата са емоционални. За финал те се обединиха, че инцидентът не е случаен.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аре!

2018.07.30 | 16:04

1
Да обявят и царския кенеф за културна ценност!

Добави коментар

Водещи новини