ГДБОП спипаха организирана престъпна група, занимавала се с присвояване на средства от еврофондове

  • 17 април 2018 11:30

  • 10308
  • 4
ГДБОП спипаха организирана престъпна група, занимавала се с присвояване на средства от еврофондове
© МВР (архив)

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с неправомерно усвояване на средства от еврофондове на територията на Пернишка област. Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, на трима участници в престъпната схема са повдигнати обвинения.

При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, проведена на територията на Перник, Радомир и с. Ракеловци, са претърсени пет адреса. Оттам са иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на организираната престъпна група, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според събраната до момента информация, тя е създадена през 2015 г., а неин лидер била бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, в т.ч. за злоупотреби с фондове от ЕС.

Дамата е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

В случая - целта е била европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.

Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени бенефициенти сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството (в повечето случаи върху земеделски площи, собственост на майката на ръководителката на групата).

След първоначалната подготовка на лехите за биотор „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност. Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

На обвинените са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“, в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
10308 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Веселин Василев

2018.04.17 | 13:37

1
Да де и сега от циганите ще вземат 0.0000 кинти.
Веселин Василев

2018.04.17 | 20:38

4
И кога най-после НАП ще проверява на кого се регистрират фирмичките.
Голям Смях

2018.04.17 | 20:37

3
Всички фирми който усвояват еврофондове са на ГЕРБ ! Тези явно са шанаджии.
iME

2018.04.17 | 14:03

2
Бенефициент - лице даващо помощта. Бенефициер - лице получаващо помощта. Какви са били полседно?

Добави коментар

Водещи новини