Цветлин Йовчев: Основната заплаха за света идва от глобалния джихад

  • 10 април 2017 08:15

  • 6720
  • 7
Цветлин Йовчев: Основната заплаха за света идва от глобалния джихад
©

Основната заплаха за света идва от глобалния джихад, който произлиза от Афганистан. Целта му е да бъде наложен в света. Един от идеолозите му е Осама бин Ладен и "Ал Кайда". Това каза бившият вътрешен министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола в ефира на БТВ.

Той описа структурата на тероризма. „На първо място се води информационна война, а терористичните атаки са инструмент на тази война. Те карат мюсюлманските общности да се активизират. Има централизиране на атаките. Самите бойци са хора, изживели някаква криза, които се вербуват. Виждаме хора, които се радикализират на основата на материали, които виждат в интернет и в джамиите, които посещават“. „Мюсюлманските общности в Швеция, Холандия, Белгия са много големи. Проблем е, че те не са достатъчно добре интегрирани. Трябва да има три фактора, за да има терористичен акт: да има социален конфликт, висока степен на екстремизъм и агресия“, каза бившият вътрешен министър.

Йовчев коментира и ситуцията в Сирия. „Всичко което се случва в Близкия Изток е катализатор на кризисни процеси. Трябва много бързо да се завоюват територите, които се владеят от ИД. Краткосрочно решение изглежда трудно реализируемо. Има три големи религиозни групи на територията на страната. Това разпокъсване на обществото не може да доведе до съставяне на стабилно правителство“.

„При всички положения при химическата атака се касае за провокация. Никоя от страната няма да има полза. Дали целта е да се включи САЩ в конфликта, не мога да кажа. Реакцията на страната ни не е закъсняла. Трябва да сме предпазливи в позицията си, оттук нататък, защото нямаме информация какво се случва. Дали реакцията е правилна е друга тема. Целта на този който стои зад нея е именно такава. България трябва да бъде изключително внимателна в оценките си, особено на служебно правителство. Със сигурност това ще доведе до нова бежанска вълна. Без значение какво ще се случи с Асад кризата ще продължи, а това е изпитание за националната ни сигурност“, прогнозира Йовчев.

Той подчерта, че в момента трябва да имаме много силна дипломация, да сме член на НАТО. Трябва да имаме и стабилно правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6720 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.04.17 | 10:45

5
А кой е зад глобалния джихад? САЩ! Следователно основния виновник за глобалните събития? САЩ!!!

2017.12.27 | 18:14

7
Ако забравяш саудитска арабия и пелтечиш само за сащ, то нищо не разбираш от мюсюлмани.
мхх

2017.04.13 | 23:36

1
А ти ако забравяш, кой стои и зад Саудитска Арабия си мно-о-о-о-о-г-о тъп...
оня с коня

2017.04.17 | 23:35

6
Основната заплаха в света идва от желаниято на САЩ да наложи хегемония по целия свят. Свалянето на режими в редица държави се оказа пагубно за човечеството. Страни където преди имаше мир и работа сега има смърт.

2017.04.13 | 23:38

4
DA OBOGATIM MIROGLEDA SI I DA nE SE OSTAVJaME ДА НИ СТРИЖАТ ДОЯТ КОЛЯТ МАНИПУЛИРАТ ПРЕДСТАВЯМ VI ETO TOVA UVAJAEMI 4ITATELI два канала в ютуб гледайте/user/Rom4eggPopov и South Front

2017.04.13 | 23:38

3
DA OBOGATIM MIROGLEDA SI I DA nE SE OSTAVJaME ДА НИ СТРИЖАТ ДОЯТ КОЛЯТ МАНИПУЛИРАТ ПРЕДСТАВЯМ VI ETO TOVA UVAJAEMI 4ITATELI два канала в ютуб гледайте/user/Rom4eggPopov и South Front

2017.04.13 | 23:36

2
аман от демагози

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини