НАП развали сделки на длъжник от Добрич

  • 15 август 2016 14:48

  • 1858
  • 0
НАП развали сделки на длъжник от Добрич
©

НАП развали сделки на длъжник от Добрич, укрил и незаплатил данък в особено големи размери, съобщи Красимир Павлов, старши експерт в местния офис на приходната администрация, предаде БТА.

След връчване на ревизионния акт само за ден добруджанецът се разделя с притежаваните от него три имота като ги продава на свой близък.

Единият от имотите е питейно заведение на два етажа в центъра на Добрич с площ от 130 квадратни метра, а другите два имота са магазини.

За да защитят интересите на държавата, публичните изпълнители на териториалната дирекция на НАП във Варна са подали искане до съда да обяви сделките в размер на над 110 000 лева за недействителни. На всички инстанции съдът е обявил сделките за недействителни и предстои публичните изпълнители да насрочат търг за имотите.

Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс НАП има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел държавата да не може да събере своите вземания, напомнят от приходната администрация. НАП може да поиска разваляне на сделки дори те да са сключени преди приключването на ревизията, стига имуществото да е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за ревизия.

От началото на 2016 година от териториалната дирекция на НАП са подали още пет искания до съдилищата за обявяване на сделки за недействителни. И по петте искания решенията на първоинстанционния съд са в полза на НАП. Подобни искания за сделки на некоректни клиенти на НАП са част от мерките на приходната администрация за повишаване събираемостта на дължимите данъци и в защита на интересите на държавата,посочва Красимир Павлов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини