Разбиха група за изработка на фалшиви документи

  • 07 март 2016 12:52

  • 1129
  • 0
Разбиха група за изработка на фалшиви документи
©

Служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към ОД на МВР-Шумен неутрализираха група, занимаваща се с изготвяне и пласиране на неистински документи. Това съобщиха днес от пресцентъра на полицията в областния град.

Работата по документиране на престъплението започнала на 5 март, когато на различни адреси в Шумен, в София, във Велики Преслав, в село Каспичан и в Бургас са предприети претърсвания и обиски. Намерени и иззети са неистински лични документи, заготовки, за производство и консумативи на преправени документи. В полицейското управление са задържани Г.А. /39 г./ от село Каспичан, Е.А. /46 г./ от София, К.А./32 г./ от Шумен, М.М./33 г./ от Велики Преслав и шуменците Р.М./46 г./, П.М./40/.

Неистинските документи са се продавали на различни цени. В зависимост от клиента сумите са варирали между 300 лева и 1000 евро.
Криминалисти от полицейското управление в Шумен на 5 март, малко след 14.00 часа, проверили лек автомобил Ситроен "Берлинго" с шуменска регистрация, управляван от П.М./40г./. Малко по-късно на адреса на мъжа са намерени неистински лични карти, заготовки за лични документи, празни бланки за паспорти, консумативи за изработката им, различни химически вещества за изработка на документите.

По-късно в дома на Р.М. са намерени и иззети компютърни конфигурации, различни по вид документи, между които и дипломи за завършено образование. В автомобили, ползвани от останалите четирима и в обитавани от тях жилища са намерени и иззети множество вещи и документи, доказващи съпричастността им към незаконното производство и пласиране на неистински лични документи. Открити са банкноти, истинността на които ще бъде изяснена в хода на разследването. При претърсване на жилище в Бургас тази нощ, обитавано от Г.А. са намерени и иззети неистински паспорти и голяма сума в евро и долари.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по член 308 ал. 2 от НК. Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на прокурор от Районната прокуратура в Шумен.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини