Полицаи под прикритие ще дебнат за автокрадци

  • 26 август 2015 08:21

  • 2459
  • 0
Полицаи под прикритие ще дебнат за автокрадци
©

Полицаи под прикритие ще влязат в скъпите квартали в страната, за да се борят с автомафията.

Такова разпореждане е било спуснато към всички областни дирекции на МВР след бума на кражби на коли у нас. Агентите ще бъдат подпомагани и от униформени полицаи, които също ще патрулират по местата, пише "Монитор". От силовото ведомство вече са изготвили списък с районите, където се наблюдава тенденция към увеличение на задигането на скъпи возила. Такива са столичните квартали Бояна, Драгалевци, „Лозенец”, идеален и широк център на града, както и по-крайния жк „Надежда”. Последният е привлекателен за автокрадците заради близостта му с Волуяк, където се подвизавали едни от най-изпечените апаши в бранша.

„Няма да бъдат подминати и останалите райони и градове. Просто ще съсредоточим силите си на местата, където има увеличение на този тип престъпления. Това ще има най-малкото и превантивен ефект, тъй като ще стресне контингента", обясниха от „Национална полиция”. От там се похвалиха и с множество арести на автокрадци през последните седмици.

Преди дни беше задържан Ярослав Димитров-Яро, който беше сниман как краде коли от подземен паркинг в София и ядоса премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. 32-годишният мъж от Герман е осъден в Словения заради опит да вкара там открадната кола, има и още три висящи разследвания. Въпреки това е бил с мярка подписка и е сниман да краде колите в София. Няколко дни по-късно с белезници се оказал и съучастника му, който бил заподозрян за поне още 4 случая на кражби на коли, частите на които после пласирал в Северозападна България.

Малко след като бил заловен Яро, от полицията изготвили анализ на база на оперативна информация за криминалния контингент в страната, който се занимава с автокражби. Така последвали и арестите. На 20 август служителите на МВР стартирали мащабна полицейска операция в „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”, където традиционно има много летовници с
изключително скъпи коли.

Така в ареста попаднали няколко джамбази. Двама от тях са заловени, докато се опитват да откраднат луксозен джип „Ауди Q7”. Те са арестувани тъкмо когато се опитвали да запалят колата. Ченгетата сгащили и техни колеги, малко след като задигнали мерцедес. Открита е друга кола, открадната от Варна, както и две с пренабити номера на рамата. Ченгетата ударили и автоморгите на териториите на областите Варна и Бургас. От депата за разглобяване на коли са иззети части и двигатели от над 30 откраднати коли.

В последните дни започнали и масови проверки по автоморгите в страната, където са открити чаркове от близо 400 задигнати автомобила. Предполага се, че бройката им е много по-голяма, но търговците умишлено били изтрили всички идентификационни номера на частите, което правело проследяването им трудно.

За още по-добро противодействие на автомафията със заповед на главния секретар Георги Костов е сформирана работна група, която да изготви предложения за промяна в членовете от Наказателния кодекс, свързани с автокражбите. Очаква се текстовете да предвиждат по-сурови наказания за бандитите. От МВР са започнали и стъпки към обучаването на специалисти, които да черпят международен опит за справянето с автомафията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини