Ново лице и изгорени пръсти не успяват да скрият престъпници

  • 11 февруари 2015 13:41

  • 2124
  • 2
Ново лице и изгорени пръсти не успяват да скрият престъпници
© Getty Images/Guliver

Нови документи за самоличност невинаги са достатъчно добро прикритие за престъпниците, които се опитват да избягат от правосъдието. Бандитите често сменят не само името си, но и лицето и дори пръстовите си отпечатъци.

Известни са обаче редица случаи, в които въпреки пластични операции бандитите отново попадат зад решетките, пише в. "Досие".

Такъв е случаят на Дарко Шарич - един от най-издирваните наркотрафиканти на Балканите и в света. Той бе задържан в операция на сръбската и черногорската полиция и обвинен в наркотрафик за над три тона кокаин от Латинска Америка за Европа през 2008 и 2009 година.

През октомври 2009 г. по време на операция на уругвайските сили на реда в селището Сантяго Васкес, намиращо се на 25 километра западно от Монтевидео, бяха задържани близо 2,8 тона дрога в яхтата Мауи, плаваща под британски флаг.

При акцията бяха задържани сърбин и уругваец. Впоследствие се изясни, че и двамата са били част от групата на Дарко Шарич. Кодовото име на операцията било Балкански боец.

43-годишният Шарич бе в неизвестност до 21 януари 2010 г., когато властите в Белград пускат международна заповед за арест. Тогава Шарич е определен "като основния балкански наркотрафикант". Той дълго се е укривал в Латинска Америка със сменена самоличност и променена външност - благодарение на пластични операции.

През октомври 2010 г. полицията в Черна гора арестува брата на Дарко Шарич - Душко, по подозрение в организиране на наркоканал в Италия. Близо година по-късно в края на 2011 г. прокуратурата в Белград образува дело срещу групата на Шарич, което официално тръгна на 9 март 2012 г.

Българка пък издава Джон Дилинджър - гангстера, наричан Враг номер едно на САЩ, който също е с напълно променен външен вид. През 1934 г. бандитът опитва редица трикове, за да избегне сблъсъка си с ФБР. След като се крие из цял Чикаго, той прави последен опит да спаси своята свобода и се подлага на пълно преобразяване.

По време на Голямата депресия пластичните операции все още не са в най-напредналия си стадий и Дилинджър претърпява реконструкциите в апартамент в Чикаго. Пръстовите си отпечатъци заличава с киселина.

Дилинджър наема същия пластичен хирург, който е изгорил пръстите му, за да премахне и издайническите му трапчинки и да реконструира носа му. Престъпникът кара лекаря да запълни и цепката на брадичката му, като по този начин го прави напълно неузнаваем.

Първият си обир Дилинджър извършва на 21-годишна възраст, след което е заловен и изпратен в завора за 4 години. Следващият му арест е през 1933 г. Приятели му организират невероятно по дързост бягство. По-късно той организира още по-невероятно бягство на колегите си Бони Паркър и Клайд Белоу.

Жената, която издава Дилинджър, е известна като Анна Сейдж, но истинското й име е Анна Иванова Акълиева, родена в Добрич. Когато се запознава с гангстера, тя го харесва не само като мъж, той бил за нея нещо като отмъщение към омразните й банки.

Години наред младата жена му прощава и забежките по други момичета. Накрая обаче бандитът прекалява с идеята си Анна да благослови връзката му с Поли Хамилтън и тогава българката решава да му отмъсти.

Пред шефа на ФБР Едгар Хувър тя издава кога и къде има среща с Дилинджър с новата му любовница и съобщава какъв знак ще даде на полицаите, за да разберат, че това е той.

Когато агентите виждат Дилинджър, не могат да го разпознаят, защото външният му вид е изцяло променен.

Анна обаче хвърля кърпичката си, с което посочва, че престъпникът е до нея. На изхода на кино "Байограф" престъпникът е застрелян, след като сам се опитва да се отбранява срещу огромния брой полицаи, срещу които се изправя.

Не само заловени или убити от полицията престъпници, които се опитват да се скрият от властите чрез промяна на външния си вид, завършват фатално.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2124 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
error

2015.02.12 | 18:33

1
Ей тва си е,предателско племе сме и толкоз.От незапомнени времена само българска връзка в предателските завери,така,че нищо не ме учудва,че и Дилинджър пък и колко ли още други сме ПРЕДАЛИ.!!!
Van

2015.02.12 | 18:35

2
Идиот

Добави коментар

Водещи новини