БКСТО не иска да се пипа фонд „Козлодуй” за улично осветление

  • 04 април 2013 17:33

  • 2423
  • 0
БКСТО не иска да се пипа фонд „Козлодуй” за улично осветление
©

БКСТО настоява да бъде спрян търгът за подмяна на уличното осветление с пари от фонд „Козлодуй” заради дискриминиращи условия и груби грешки в документацията.

Браншовата камара за светодиодни технологии и осветление /БКСТО/ настоява за незабавно прекратяване на тръжната процедура за реконструкция на общинското уличното осветление в 14 общини на страната, обявена на 25.02.2013 г. от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/. Търгът е обявен в 3 лота с обща стойност от над 10 млн. евро от международен фонд „Козлодуй”, предназначен за компенсация на страната ни срещу затварянето на ядрените реактори от 1 до 4.

Причина за протеста са отчетените груби нарушения в процедурата и заложените дискриминационни условия и непълноти в документацията.

„Условия са в директен разрез с философията на фонда и не водят до повишаване на енергийната ефективност”, съобщи проф. Христо Василев, председател на БКСТО. Според него тръжната документация допуска неравнопоставеност и липса на ясни критерии за оценка на участниците. Дава се предимство на една технология пред всички останали като само за нея не се изисква специална ENEC сертификация.

Подобно изискване автоматично лишава всички български производители от възможност за участие като дава предимство на вносна технология и на търговците, пред производството на LED-осветление, посочват от БКСТО.

Експерти на камарата са установили до 3,5 пъти разлики в прогнозни цени за доставка и монтаж на едно и също осветително тяло в различните общини. Изискванията към софтуерната система за управление чувствително оскъпяват проекта с „екзотични” решения, каквито са монтирани едва в 0,1% от улиците на страните от ЕС.

От участниците се изискват договори за изпълнение на поръчки за последните четири години, вместо 3-години, какъвто е срокът определен за всички търгове по действащия у нас европейски Закон за обществените поръчки.

Според БКСТО, тръжната документация е в ущърб и на самите общини, тъй като залага занижени технически изисквания към осветителните тела и позволява доставка на евтини продукти, но с високи енергийни разходи. Това противоречи на целите на МФ „Козлодуй”, тъй като се позволява монтаж на осветление, което вместо да пести, да харчи повече електричество, категорична са специалистите.

Проучване на Камарата сочи, че след първият подобен търг от 2008 г. част от общините с подменено осветление като Сливница, Радомир, Етрополе и Оряхово са останали без ток заради завишени разходи за консумация на електричество и невъзможност да заплащат сметките.

„Настояваме за обявяване на нова процедура при ясни, публични и прозрачни правила. LED осветлението е иновативна технология, която е на пазара у нас от близо пет години, което изисква изключителна прецизност и експертност, за да се възползваме по най-добрия начин от едни компенсации, които ни се плащат от публични средства на Европейската общност”, допълни Василев.

БКСТО и Националния комитет по осветление са внесли и протестно писмо и в централата на ЕБВР, която е страна по договора за усвояване на средствата от фонда с молба за проверка на обстоятелствата около подготовката и одобрението на предложената документация.

„Заложеният непрофесионален подход доведе до умишлено лишаване на българските производители на LED осветление от възможност за участие в разпределянето на без това оскъдните средства за развитие и заплашват да бъдат загубени между 900 и 1100 работни места за български производители, проектанти и монтажници за срок от 18-24 месеца.

Камарата е възложила юридическа експертиза на цялостната процедура и при установяване на нарушения в законови разпоредби на Република България като Закон за защита на конкуренцията и Закон за защита от дискриминация ще сезира прокуратурата и международните компетентни органи като ОЛАФ и Международния съд в Хага.

Последвайте канала на

2423 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини