Над 300 са случаите на сексуално насилие над деца

  • 20 март 2013 17:11

  • 2100
  • 0
Над 300 са случаите на сексуално насилие над деца
©

По 324 случаи на сексуално посегателство са работили органите за закрила на детето през 2012 г. Това са 15 на сто от всички случаи на насилие, регистрирани през миналата година, е казал днес председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов /ДАЗД/, цитиран от пресцентъра на агенцията, при откриването на проект "Повишаване на административния капацитет на полицейските служители за превенция на сексуалните престъпления срещу деца".

Съжителството на семейни начала и раждането на деца от малолетни и непълнолетни момичета е вид сексуално насилие. До преди две години случаите на наказани за такива престъпления бяха единични, но през миналата година вече има 310 образувани наказателни производства, осъдените са 270, е посочил Каменов.

Повишаването на знанията на полицейските служители за превенция на сексуалните престъпления срещу деца ще спомогне за проактивната дейност по защита правата на децата, е заявил Каменов. Заместник-министърът на вътрешните работи Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, е съобщил, че през миналата година работата по координационния механизъм за действия в случаи на деца, жертви или в риск от насилие е довела до намаляване с 8,5% на сексуалните престъпления над деца.

Зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Константин Димитров е подчертал, че чрез представения днес проект ще се усъвършенства работата на компетентните органи за бързо разпознаване на белезите на сексуални посегателства и за работа в специализираните помещения за изслушване на деца - т.нар. "сини стаи".

Проектът е на стойност 118 203 евро и се финансира по Специфичната програма на ЕК "Превенция и борба с престъпността" - 2011. Продължителността му е 18 месеца.

Последвайте канала на

2100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини