Педофили дебнат деца в интернет, карат ги да се събличат

  • 06 февруари 2013 06:15

  • 2073
  • 0
Педофили дебнат деца в интернет, карат ги да се събличат
©

Педофили скланят деца да се събличат и самозадоволяват в скайп. „За последните 6 месеца имаме 4 случая на сексуални посегателства в интернет. Става дума за 3 малолетни момичета и едно момченце”, обясни пред “Монитор” координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

Мъжете били на възраст между 26 и 40 г., и открили хлапетата в сайтове за запознанства или игри. Заговаряли ги, сприятелили се с тях и след това разменяли скайп данните си. След кратка комуникация в чата педофилите успешно убеждавали децата да им се подчиняват. Срещу 3-ма от извършителите вече са заведени дела.

“Прокуратурата в София отказа да повдигне обвинения срещу единия от мъжете, защото нямало доказателства. Детето не е пострадало физически”, заяви още Апостолов. От горещата линия за безопасен интернет www.web112.net отчитат ръст на опитите за сексуално посегателство срещу деца през последните години. През 2012 г. регистрираните сигнали са били 11. Експертите са категорични, че реално случаите са десетки повече, за които децата не сигнализират. Специалистите обясняват, че през последните години чрез глобалната мрежа все повече момичета стават жертва на трафик на хора.

„Един от основните начини да се набират жертви е чрез интернет. Мъжете подмамват млади момичета, те се влюбват в тях и след това доброволно напускат страната“, обясни Михаил Стефанов от организацията А21, която се бори с трафика на хора. Според него 11% от трафикираните сексуални робини в Европа са непълнолетни момичета. „Фейсбук“ прави лова на плячката още по-лесен. В социалните мрежи тийнейджърките качват лична информация така трафикантите опознават момичетата по-бързо. Затова експертите съветват младежите да не публикуват лична информация, а родителите да обучат децата още от малки как да сърфират в мрежата безопасно.

„В интернет използвам само псевдоним и много дълги пароли. Така няма да ми се случи нищо лошо“, обясни 9-годишният Мартин. По повод месеца за безопасно сърфиране в мрежата от Националния център за безопасен интернет раздадоха книги с 8 прости правила за работата в нета. Малчуганите ще учат, че трябва да споделят паролите си за пощата и чата с родителите си. Чатът с непознати, изпращането на снимки и адрес пък са забранени.

Последвайте канала на

Novini.bg
2073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини