Екатерина Захариева: МВнР е длъжно да реагира, когато има опити за намеса във вътрешната политика

  • 20 септември 2019 13:15

  • 319
  • 7
Екатерина Захариева: МВнР е длъжно да реагира, когато има опити за намеса във вътрешната политика
© Булфото (архив)

Българското външно министерство е длъжно да реагира тогава, когато има опити за заемане на позиция или намеса във вътрешната политика на страната - на която и да е държава. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос за позицията на МВнР по повод на организираната от посолството на Русия на 9 септември изложба в София.

Това в никакъв случай не би трябвало да пречи на приятелските отношения. Напротив - когато изразяваш позиция в защита на националния си интерес, би трябвало другите повече да те уважават, посочи външният министър. Тя напомни, че МВнР е реагирало два пъти преди този случай на изказвания, свързани с българската история, от страна на Русия, и това не е довело до влошаване на отношенията, а същото така е реагирало и на други държави и ще продължи да го прави.

Смятам, че е необходимо да престанем с налагането на разделителна линия по оста Русия - България, и то по исторически теми, за които българският парламент преди много години е взел ясно отношение, посочи Захариева. Тя увери, че българското правителство има желание да бъде приятел - на основата на взаимно зачитане на суверенитета, взаимния интерес, ненамеса във вътрешнополитическия живот на другата страна, уважение и зачитане на различията в позициите по отношение на оценките на фактите и събитията от миналото. Крайно време е да престанем да разделяме държавата на каквито и да било "фили" и "фоби", смята Захариева.

Тя посочи, че в позицията на МВнР за организираната от посолството на Русия на 9 септември изложба в София изрично се признава ролята на Съветския съюз за разгрома на нацистка Германия през Втората световна война, както и не се подлагат на съмнение извършените от националсоциалистическия режим престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Декларацията е насочена към конкретно действие, което сме преценили, че преминава граница на допустимото от страна на представители на друга държава, посочи Захариева. Тя подчерта, че става въпрос най-вече за датата на организиране на изложбата и за заглавието. Ако тя беше на 9 май, министерството нямаше да реагира. МВнР нямаше никакъв друг вариант освен да реагира, обясни министър Захариева, като добави, че неслучайно и самото посолство е сменило заглавието на експозицията след реакцията на българското външнополитическо ведомство. Захариева припомни, че българският парламент със закон е дал оценката си на тези събития и на техните последици за държавата - в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, който е от 5 май 2000 година.

Последвайте канала на

БТА
319 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.09.20 | 14:04

7

ГЕРБ -- ГЛАВАНАЦИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ !!

ХА ХА ХА ХА

2019.09.20 | 13:58

6

ГОЛЯМО РЕАГИРАНЕ !

до тоя отдолу

2019.09.20 | 13:57

5

Какво да каже за партньорските служби ?? За тях само добро или нищо .

степан

2019.09.20 | 13:56

4

Те вътрешните ни работи са толкова намесени ,че са минали през пасатор на САЩ.

2019.09.20 | 13:53

3

БЛЯ , БЛЯ !! Поредната гербава калинка !!

2019.09.20 | 13:52

2

Най- тъпия и некадърен министър до сега !!!

2019.09.20 | 13:52

1

Глупава кокошка !! Как ще коментираш изявлението на коалициония ви патньор Каракачанов че има намеса и от така наречените ви парньорски служби във вътрешните работи ?? Защо мълчите ???

Добави коментар

Водещи новини