Съмнение за сексуално насилие над дете скара социалните служби

  • 21 февруари 2019 11:30

  • 2018
  • 2
Съмнение за сексуално насилие над дете скара социалните служби
© Pixabay

Съмнения за сексуално насилие над дете от приемно семейство в Ямбол. Въпреки подозренията и становището на съда семейството е все още в списъка за приемна грижа, а сред директорите на социалните служби има напрежение. Бившата вече директорка на дирекция "Социално подпомагане" в Ямбол Мария Славова твърди, че е уволнена, след като извела друго дете, настанено при въпросното семейство.

В края на миналата година адвокат Дарена Миткова е защитник на 6-годишно дете по дело за разсиновяване в Добрич. Причините осиновителката да се откаже от детето за нея са шокиращи – по думите ѝ имало утвърдена хомосексуалност. Съдебно-психиатричната експертиза е подписана от психолог и психиатър. Според тях следите водят до приемното семейство в Ямбол, където детето е живяло преди да бъде осиновено.

,,Разбрах, че от мъжа в приемното семейство спрямо детето са извършвани действия със сексуален оттенък. Детето е жертва с вече деформирана психика”, обясни адвокат Миткова.

В решението на добричкия съд е записано, че "по време на настаняването на детето в приемно семейство приемният родител "Чичо Гошо" и детето са имали съвместни забавления със сексуален оттенък, което е довело до нарушаване на сексуалната му идентичност".

Експертизата и решението са изпратени до дирекция „Социално подпомагане” в Ямбол за проверка на приемния родител. Два месеца по-късно обаче социалните не са извадили семейството от списъка с приемна грижа. Трябвало да има конкретни доказателства. След като осиновителката се отказва от него, момченцето е настанено в социален дом в Добрич. Заради травмите от преживяното с детето ще работят психолози, а шансът да бъде осиновено отново е минимален.

„Забележката по повод моята работа дойде, когато през месец декември постъпи сигнал за насилие от страна на приемен родител над дете, което е вече осиновено. Към този момент там имаше настанено второ дете. Сигнализирахме Районната прокуратура. На свикана от мен среща не присъства представител на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Ямбол. Тяхното присъствие беше ключово, защото при тях се води регистърът за приемни родители и от тях зависи кое семейство ще бъде заличено от него'', обясни пред bTV Мария Славова.

По думите ѝ взетото от нея решение детето да бъде изведено от приемното семейство не е в противовес със закона.

,,Считам, че при такъв сигнал то незабавно трябва да бъде изведено и го направих. Фрапиращото е, че когато съобщих на приемното семейство, те ме попитаха – Милена Янъкова и кметът на общината знаят ли. В телефонен разговор с Милена Янъкова (бел.р. директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане) тя също ме предупреди да внимавам, защото братът на жената от приемното семейство е „голям човек”, разказа още Славова.

Тя допълни, че има съмнения в поведението и на второто дете, но в момента се води разследване и не може да бъде дадена повече информация. Според нея се упражнява слаб контрол върху приемната грижа у нас.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2018 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Не там ТИЯ

2019.02.21 | 22:44

2

Са в затвора за много дълго и ТАМ Запад няма "голям човек" роднина на приемната "майка" която знае че мужа и е извра.теняк!
Затвор за такива деформиращи съзнанието на невинни деца!
Дадени на държавата каква грижа е оказана!
И за Социалните затвор!

asd

2019.02.21 | 11:49

1

станахме като западните държави. приемни семейства, сексуални извращения и насилия върху деца. педофилия, хомосексуализъм, джендърство - айде честити еврогейски ценности.

Добави коментар

Водещи новини