Сергей Станишев: Резултатите на БСП са разочароващи

  • 06 ноември 2019 16:15

  • 5415
  • 18
Сергей Станишев: Резултатите на БСП са разочароващи
© Фейсбук

Местни избори 2019 са пропуснат шанс за БСП, защото днес все повече хора търсят алтернатива, пише президентът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на в коментар във Фейсбук за вота. Той определя резултатите на БСП като разочароващи.

"Очевидно е, че ГЕРБ спечелиха местните избори. Да, в условията на ниска избирателна активност, отвращение от изборния процес, корпоративен и купен вот, недопускане на адекватна кампания и политически сблъсък на национално ниво, с негласната подкрепа на ДПС", отбелязва той.

"Въпреки че ГЕРБ сами подбраха контекста, все по-видимо е, че доминиращата им позиция ерозира. Умората от 10-годишното управление, безпринципните коалиции, възмущението от корупцията, безобразията и арогантността създадоха среда за пробиви на опозицията", пише Станишев.

"На този фон БСП повтори резултатите си от 2015 г. - 61 кметове на общини (в сравнение с 60 на предишните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На местните избори БСП е увеличила подкрепата си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области БСП няма нито един кмет на община, а в други 7 - само по един", посочва Станишев.

"Знам, че пак ще бъда обвинен във всички грехове, но аз милея за моята партия и съм длъжен да кажа, че ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори", пише той. Защото, посочва Станишев, БСП не е алтернатива. "На поредни избори не предложи модерна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на средна партия в изборната нощ, а ние да се борим на места да сме трета политическа сила", коментира той.

Според Станишев БСП се изолира и се капсулира. "Тук заслужават поздравления Калоян Паргов и Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, както и Пенчо Милков и Крум Зарков, които показаха, че ветрилото на подкрепа може да се разтвори и вотът за БСП отново може да стане престижен", посочва той.

Според Станишев БСП се деидеологизира, а в кампанията не се е чуло нито едно ляво послание - за доходи, за политики за децата, за здравеопазване, образование. По думите му немалко кандидати са спечелили места в общинските съвети с традиционни леви послания.

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на отбелязва още, че БСП се авторитаризира и се деполитизира, загубила е физиономия и експертност. "Стои въпросът за целите на тази кампания на БСП? Спечелване на местните избори? Дали? По-скоро устременост към прекия избор през май догодина и саморазправа с вътрешната опозиция", посочва той.

Станишев коментира, че местните избори са били представени като завръщане. "Ако наистина искаме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, трябва да сме от добрите. Трябва хората да ни повярват. И да не избират ГЕРБ като по-малкото зло", пише той.

Според него рецептата е БСП спешно да заложи на обединението, вместо на разкола и да се завърне към себе си.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
5415 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
бъди разумен

2019.11.07 | 07:46

18

Когато са на власт БСП нищо не правят само приказки, приказки...А каквото и да направиш за народа си това иска пари ,откъде да ги вземат ,че да свършат работа? Явно в ЕС на левите не им се чува думата.

разочароващ!

2019.11.06 | 23:03

17

разочароващ! срaм!

2019.11.06 | 16:59

2

Никой не ви иска

До Гуньо отдолу

2019.11.06 | 22:15

16

Далаверата я правят само комунягите . Всичко откраднаха и затова са милионери- приватизатори. Сега са огладнели и ако се върнат на власт ще дооглозгат държавата. И пак ще ни спрат евросредствата, както стана при Орешарски заради грозните и нагли кражби.

Guncho

2019.11.06 | 18:18

7

Никой не ги иска, защото пречат на далаверата. На това крадливо племе му дай грабеж.

2019.11.06 | 18:59

11

Г-н Станишев,до кога шепа некадърни политици от БСП ще се появяват години наред по медиите с една цел да критикуват сегашното управление на партията ви.Не ви ли е срам,че вие,Мерджанов,Миков,Гуцанов ,Пирински и други до вас приближени бяхте я закопали тази партия,работихте за вашето благоденствие,съюзи се с Борисов,а той ти се подиграваше и сега заради това,че Нинова имаше смелостта да махне част от вечните депутати не може да и простите и негодувате.Нима ти опитния политик не знаеш,че няма как да спечелите в обстановка в която целият държавен апарат,всички олигарси,бизнесмени,банкери се съюзиха с Борисов,забележете дори и профсъюзите,които по конституция нямат право да влизат в политиката,излязоха с подкрепа за Фандъкова.Да не говорим за медиите. Е г-н Станишев,кажете вие как помогнахте ,но явно вашата цел е отмъщение за загубени постове и власт

питане

2019.11.06 | 22:10

15

За кои олигарси говориш, бре мунчо? За Цеко Минев, Арабаджиев, Баневи, или Бенчо Бенчев? Ааааа, имаш впредвид В. Божков- основен спонсор на М. Манолова или Цветан Василев- главен крадец на републиката?! Ваши са, ваши са тези народни кръвопийци! Що не посочиш едно име, бре?! Аман от опорни точки!

Преслава

2019.11.06 | 20:00

14

Еви ме по рози ах какъв ден София имам.

сдсар

2019.11.06 | 19:21

13

Ние сме много умни и по умни от Воля и тъпия и професор

фен на абв

2019.11.06 | 19:18

12

Не си нормален тапак,гледай към стария парламент само

сергей

2019.11.06 | 18:39

10

сергей гей.

2019.11.06 | 18:30

9

Сергейгей ти нямаш един ден трудов стаж,помнешли Бойко какво ти каза преди че си израснал във мерцедесите на ЦК на БКП.Мамино хлапенце агн Министър Председателят е израснал на улицата и от мъничек е ходил с автобуса на училище за разлика от теб червено гнидо.Видяли Бойко до каде стигна и още щее 7 мандата премиер.

2019.11.06 | 18:19

8

Какво да ги правиш, евроатлантици.

Добави коментар

Водещи новини