''Барометър България'' тества нагласи в 7 общини преди вота

  • 24 октомври 2019 12:00

  • 561
  • 0
''Барометър България'' тества нагласи в 7 общини преди вота
© Булфото (архив)

В последните дни преди вота за местна власт „Барометър България“ проведе анкета в шест областни града и една малка община, като попита жителите им:
1. За кой кандидат за кмет ще гласувате на изборите на 27 октомври?
2. Ако има балотаж, кой кандидат ще подкрепите на втория тур на изборите за кмет?

Проучването е реализирано със собствени средства чрез телефонно интервю сред 2456 български граждани над 18 години от общините: София, Пловдив, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора и Петрич.

София избира кмет между трима

Фаворитите на софиянци за градоначалник на София са сегашният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, кандидатът на Инициативен комитет Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –, издигнат за кмет от ВМРО, като на първи тур на изборите за тях биха гласували съответно 30,2%, 20,7% и 19,4% от имащите право на глас. Кандидатът на „Демократична България - обединение“ Борислав ИгнатовБорислав ИгнатовБорислав Игнатов е български архитект, председател на Управителния съвет на Камара на събира подкрепа от 5,3%, а Борис Бонев от гражданско сдружение „Спаси София“ – 3,4%. За други кандидати, събиращи под процент електорална подкрепа, биха гласували 4,2% от анкетираните жители на София. Впечатляващ брой столичани на въпрос за кого биха гласували отговарят, че още не се решили кой кандидат ще подкрепят – 16,9%. Техният вот ще бъде решаващ за финалния резултат на първия тур на изборите за кмет на Столична община.

„Барометър България“ направи сондаж и за нагласите на избирателите кой кандидат биха подкрепили на балотажа, ако се явят Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на или Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –. При първия вариант 40,1% посочват, че биха гласували за Фандъкова, 25,1% за Манолова, а 34,8% не биха гласували.

Явно сегашният кмет би успял да привлече повече подкрепа сред симпатизантите на другите претенденти, които не достигат до балотаж, докато Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на очевидно не би била фигурата, която разширява подкрепата при такъв сценарий. При втория вариант се наблюдава обратното. Ако до втори тур на изборите за кмет на столицата достигнат Фандъкова и Джамбазки, резултатът би изглеждал така: 38,8% за Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, 34,8% за Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –, 26,4% не биха гласували.

И при двата варианта явно София ще избере досегашния си кмет, но може да се отбележи, че кандидатурата на Джамбазки събира широка подкрепа от симпатизанти на другите кандидати, което може би се обяснява с популярността му като един от най-активните евродепутати.

Пловдив с ясно изразена двойка претенденти за кмет

На въпрос към пловдивчани за кой кандидат ще гласуват на предстоящите кметски избори 21% посочват Здравко ДимитровЗдравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик, Областен управител на област Пловдив. Роден е на от ГЕРБ, а 20% Славчо АтанасовСлавчо АтанасовСлавчо Атанасов е български политик, кмет на град Пловдив от 2007 г. до октомври 2011 г. Член е на партия от НФСБ- ВМРО. Следващ по предпочитание сред жителите на Пловдив е кандидатът на БСП Николай РадевНиколай РадевНиколай Радев е роден на 12 ноември 1963 г. в град Казанлък. Той е дългогодишен общински съветник и с 9,3% подкрепа. Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ би получила 8,1%. Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ получава подкрепа на 2,6% от респондентите, а кандидатът на ДПС Милен Иванов 2,4. По малко над 1% биха получили Николай Бухалов от „Кауза Пловдив“ и Атанас Костов от „Демократична България – обединение“.

С така отчетените данни за Пловдив е ясно, че освен за първото място, оспорвано ще бъде съревнованието и за третото в кметската надпревара. Минимална е разликата в подкрепата за областния управител и за депутата на патриотите, но отчетливото им отделяне (с над 10% подкрепа) от третия и четвъртия говори, че именно Димитров и Атанасов ще са участниците на балотажа за кмет на Пловдив.

На поставен въпрос от „Барометър България“ към участниците в проучването от Пловдив кого биха подкрепили, ако до втори тур на изборите за кмет достигнат Здравко ДимитровЗдравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик, Областен управител на област Пловдив. Роден е на и Славчо АтанасовСлавчо АтанасовСлавчо Атанасов е български политик, кмет на град Пловдив от 2007 г. до октомври 2011 г. Член е на партия, то кандидатът на ГЕРБ би получил подкрепа на 27,9% от пловдивчани, Атанасов на 35%, а 37,1% посочват, че не биха гласували.

Бургас с кмет от раз

Както и в предното изследване на „Барометър България“ в Бургас, данните от анкетата сочат, че морската община ще избере кмет още на първи тур. Сегашният градоначалник от ГЕРБ Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден затвърждава позицията си на лидер в кметската надпревара, като 76,1% от бургазлии заявяват, че ще го подкрепят още на първи тур на изборите. На много голяма дистанция след него е кандидатът на БСП Николай ТишевНиколай ТишевНиколай Асенов Тишев е роден на 14 септември 1975 г. в гр. Бургас. Висшето си образование завършва в, който получава подкрепа от близо 7%, а трети е Бойко Миразчийски, кандидат на НФСБ с почти 4%.

Така отчетените данни показват, че най-вероятно изборите в Бургас ще приключат още на първия тур с преизбирането на Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден за кмет.

Оспорвана битка в Русе

Русе е друга община, в която нагласите на избирателите бяха тествани в старта на предизборната кампания. В процеса на кампанията се наблюдава разместване при втория и третия в класирането на кандидатите за кмет на Русе. В началото на предизборната кампания първи по електорална тежест бе кандидатът на ВМРО (НФСБ) Галин Григоров, следван от Пенчо Милков от БСП, а трети бе кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова. Към настоящия момент вторият и третият са с разменени позиции.

На въпрос за кой кандидат за кмет на Русе бихте гласували на първи тур на изборите 25,7% посочват Григоров, 23% - Иванова, 21,1% - Милков. 5,4% биха подкрепили Елеонора Николова от местна коалиция „СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 21“, за други кандидати биха гласували 10,8% от анкетираните, а 14,1% все още не са решили. Така направената заявка на жителите на Русе за гласуване на кметските избори говори, че градът ще избере кмет на втори тур, като най-вероятните участници в балотажа са Галин Григоров и Диана Иванова.

Запитани кого биха подкрепили на втория тур, ако до него достигнат кандидатът на ВМРО (НФСБ) и на ГЕРБ, 55,1% от анкетираните русенци посочват Галин Григоров, 30,3% Диана Иванова, а 14,6% декларират, че няма да гласуват.

Стара Загора преизбира кмета си на първи тур

В община Стара Загора заявката за подкрепа на кандидатите за кмет изглежда така: За настоящия градоначалник, издигат от ГЕРБ за нов мандат, Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен биха гласували 55,3 % от анкетираните. Подкрепа за кандидата на БСП Иван Върляков заявяват 15%, а за този на ВМРО – Българско национално движение Антон Андонов – 8,1%. По 2,2% подкрепа получават Магдалена Овчарова („Демократична България – обединение), Гергана Микова (НФСБ) и Янко Янков (Алтернатива на гражданите). За други кандидати – 4,4%, а още не са решили 10,6%

Според заявката, дадена от жителите на Стара Загора с избирателни права, участвали в анкетата на „Барометър България“, най-вероятно кметът на общината ще бъде избран още на първи тур на местните избори – Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен от ГЕРБ с 55,3% подкрепа.

Интригата в Добрич - трима кандидати са с равни шансове за балотаж

В община Добрич изборите ще приключат на втори тур, като сигурен участник в него е кандидатът на ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. Интригата е кой ще бъде неин опонент, тъй като трима от кандидатите за кмет са с близки стойности на електорална подкрепа.

„Барометър България“ попита добричлии за кой кандидат за кмет биха гласували на първи тур на изборите. 31% посочват Надежда Петкова (ГЕРБ-СДС), 18,1% избират Детелина Симеонова (ВМРО), Йордан Йорданов от местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН) биха подкрепили 17,6% от анкетираните, а за кандидата на БСП Георги Петков биха гласували 16,7%. Заявка да гласуват за кандидата на НФСБ (АБВ, ЗС Ал. Стамболийски, ЗНС) Йордан Апостолов дават 9,5 от участниците в анкетата. За други кандидати биха гласували 1,9%, а 5,2% още не са решили кого да подкрепят.

С така направената заявка от анкетираните избиратели от община Добрич е видно, че втори тур ще има. Единият участник в балотажа е кандидатът на местна коалиция ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. От финалните послания към избирателите на кандидатите Детелина Симеонова от ВМРО, на досегашния кмет Йордан Йорданов и на Георги Петков от БСП зависи кой от тях ще получи превес и ще заеме второто място за участие в балотажа на кметските избори в Добрич.

Петрич – балотаж между партньори

По традиция агенция „Барометър България“ тества нагласите за участие в местните избори и в по-малка община. В Петрич, където за кметското място мерят сили четирима кандидати, изглежда изборите ще се решат на втори тур, като в него ще участват кандидатите на партии, които си партнират в управлението на страната.

Шанс за участие в балотаж в Петрич имат сегашният кмет, издигнат от ГЕРБ за нов мандат, Димитър Бръчков и предложеният от ВМРО Стоян Божинов. На въпрос „Кой от кандидатите за кмет на община Петрич бихте подкрепили на първи тур“ анкетираните петричани посочват: Димитър Бръчков – 37,1%, Стоян Божинов – 28%, Любомир Георгиев (местна коалиция БСП-Възраждане) 13,4%, Любомир Даков (Заедно за промяна) 11,3%, не съм решил 10,2%.

Последвайте канала на

Novini.bg
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини