В програмата на Иван Портних за район „Одесос“: Цялостно обновяване и отваряне към морето

  • 23 октомври 2019 13:01

  • 158
  • 0
В програмата на Иван Портних за район „Одесос“: Цялостно обновяване и отваряне към морето
©

След новата обществена зона край Морска гара, предстои отваряне на Варна към морето и чрез социализация на още територия. За нея ще бъде проведен международен конкурс – за изграждане на яхтено пристанище, пасажерски терминал, опера и модерен експоцентър, предвижда управленската програма на досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на. За реализацията на мащабните проекти Община Варна ще разчита на активно партньорство с правителството. В район „Одесос” ще продължи и цялостното обновяване – ремонт на улици, тротоари, нови паркоместа и зелени зони, детски и спортни площадки.

Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна ще посрещне своя 100-годишен юбилей през 2021 г. в обновени сгради. След ремонта на основната сграда, със средства от правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, предстои възраждане и на сцена „Филиал“.

Реконструкцията става възможна благодарение на успешно защитен проект от екипа на Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на. Инвестицията е в размер на близо 7,2 млн. лв., от които общинските средства са 1,4 млн. лв., а останалата част е безвъзмездно европейско финансиране. След ремонта филиалът ще разполага с обновени и комфортни зали. Ще бъде подменена сценичната механизация на оркестрината и сцената, изцяло ще се промени интериорът на балкона. С ремонта на сцена „Филиал“ се продължава политиката на Община Варна за възраждане на историческата памет и развитие на културните пространства в морската столица. Така бяха обновени Юнашкият салон, Домът на флота, Младежкият дом.

В нов етап навлизат проектите, свързани с експонирането на уникалната археология, открита по време на ремонтите на Шишковата градинка и на ул. „Цар Симеон I”. Тя трябва да бъде съхранена и внимателно включена в обновеното градско пространство, с цел привличане интереса на туристите.

Продължава проектът за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, която ще събере под един покрив цялата книжна колекция, разпръсната във филиали в целия град. Функционалността на сградата ще бъде допълнена от галерии, концертни зали, а също и подземен паркинг за 350 автомобила.

Една дългогодишна язва в сърцето на Варна - т. нар. „Дупка”, е на път да бъде трансформирана. Проведено бе обществено допитване, в което се включиха над 3000 граждани. Обществените обсъждания продължават, а след избирането на концепция ще бъде проведен международен конкурс за превръщането на мястото в ново културно пространство.

Музей на създателите на Морската градина ще бъде създаден в къщата на Антон Новак в парка. Община Варна вече е собственик на обекта, предстои изработването на проект.

Проектна готовност има за нова детска градина на ул. „Хъшове“ – с капацитет от 120 места.

Сред задачите, които предстоят по отношение на инфраструктурата, са пробивът на ул. „Александър Рачински“ – към ул. „Антим I“, и разширяването на бул. „Цар Освободител“.

След ремонтите на основните улици и булеварди – „Васил Левски“, „Съборни“, „Георги Бенковски“, „Владислав Варненчик“, „Сливница“, „Княз Борис I“, „Цар Освободител“, „Приморски“, започват ремонти на по-малките улици и междублокови пространства – с изграждане на кътове за отдих, детски площадки, паркоместа и озеленяване, отчита досегашният кмет на район „Одесос” Георги Недев, който е кандидат на ГЕРБ за нов мандат, с номер 43 в бюлетината.

В централния район на Варна се планират и нови зони за спорт, а басейнът в ПК „Приморски“ ще бъде покрит.

Продължава разчистването на „Максуда“ от незаконни и опасни постройки.

През изминалия мандат над 250 обекта бяха съборени, а над 35 000 тона отпадъци - изхвърлени. Разчистването на „Максуда“ продължава.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини