"Галъп": Над 600 000 души биха гласували срещу стимул или по принуда

  • 22 октомври 2019 12:57

  • 788
  • 1
"Галъп": Над 600 000 души биха гласували срещу стимул или по принуда
© Булфото (архив)

Над 600 хиляди души признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда, сочат данни от изследване на "Галъп интернешънъл", направено между 4 и 11 октомври сред 796 души и представително за населението на България на възраст над 18 години. Проучването е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията.

Социолозите са задали въпроса: "Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда?"

Според данните 11 на сто от всички запитани признават, че биха приели, 81 процента не биха, а останалите 8 на сто не могат да преценят. Тези 11 на сто се равняват условно на над 600 хиляди души - от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас, изчисляват от "Галъп".

Те допускат, че към тях вероятно може да се добавят и известна част от тези 8 на сто колебаещи се. Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на тези местни избори, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на спекулация е колко всъщност са онези, които са склонни да дадат гласа си в контролирана посока, но не си признават, отбелязват анализаторите.

Най-високи са дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите, респективно при ромите делът на склонните е 40 процента. За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата безизходица или работодателската принуда, коментират от "Галъп".

Последвайте канала на

БТА
788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Робин Хут

2019.10.22 | 14:11

1

Нито за стимул нито по принуда ще ходя да гласувам. Като няма една стойностна партия за която да си дам вота. А отделно и нямам пълно доверия от провеждането на изборите, а и още няма осъден за купуването на гласове по-време на избори.

Добави коментар

Водещи новини