Савина Савова, ГЕРБ: Район „Възраждане“ се превръща в атрактивна туристическа дестинация

  • 12 октомври 2019 17:04

  • 408
  • 0
Савина Савова, ГЕРБ: Район „Възраждане“ се превръща в атрактивна туристическа дестинация
© ГЕРБ

Кандидатът за кмет на район „Възраждане“ от ГЕРБ /СДС/ Савина Савова организира среща със собственици и домоуправители на сгради - паметници на културата, на която представи Програмата "Културно наследство" на Столична община.

В събитието участваха и кандидатите за общински съветници Силвия Христова, Борислав Борисов и арх. Николай Диков, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Савина Савова представи направеното в район „Възраждане“ за съхраняване на културно-историческото наследство.

„От 197 сгради паметници на културата в района 15 са държавни и общински, а всички останали са частна собственост. Благодарение на активния диалог със собствениците на тези сгради 42 от тях са възстановени и повече от 20 са в различен етап на подготовка. В 46 ОУ е изпълнен проект за консервационно-реставрационни работи, ремонт и възстановяване на фасадите на физкултурния салон и на основната сграда към вътрешния двор с финансовата подкрепа на Проект "Красива България" и Столична община. В 18 СУ „Уилям Гладстон” в момента се изпълнява цялостен ремонт на покривите на основната сграда и Българо - японския център“, каза Савова и допълни, че съхраняването на културно-историческото наследство превръща район „Възраждане“ в атрактивна туристическа дестинация.

Силвия Христова представи възможностите за кандидатстване до 30 октомври т.г. по Програма „Културно наследство“ на СО. „Програмата предвижда на класираните кандидати да се изработи проект за реставрация, консервация и обновяване на сградите, като собствениците до 3 години след изготвяне на проекта се задължават да стартират ремонта. Средствата за програмата тази година са 300 хиляди лева. Столична община се ангажира преди изработване на проекта да се направи пълно обследване на сградите, да осъществява комуникация с НИНКН и всички заинтересовани институции, както и да осъществява контрол при изпълнение на проекта“, допълни Христова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини