Арх. Борислав Игнатов: Отворените данни ще дадат тласък на стартиращите бизнеси

  • 09 октомври 2019 12:13

  • 242
  • 1
Арх. Борислав Игнатов: Отворените данни ще дадат тласък на стартиращите бизнеси
© Пресцентър Демократична България

Вчера по покана на BESCO - The Bulgarian Startup Association арх. Борислав ИгнатовБорислав ИгнатовБорислав Игнатов е български архитект, председател на Управителния съвет на Камара на, кандидат за  кмет на Демократична България проведе среща с представили на стартъп общността в София. Това съобщиха от пресцентъра на Демократична България.

Обсъдихме конкретните стъпки по дигитализация на общинската администрация, които могат да се постигнат в рамките още на първата година управление на града: SofiaID - въвеждане на електронна идентификация на нивото на столицата, създаване на решение за електронни регистри и пълна електронизация на вътрешния документооборот в общината.

Тези първи стъпки ще позволят впоследствие да се осигури възможността управителите на дружествата и на електронно-упълномощените от тях лица след идентификация със SofiaID да следят всички свои преписки в реално време. Физическият контакт с администрацията ще бъден сведен до минимум, което ще ускори процесите на административно обслужване и ще намали корупционния риск.

Участниците в срещата обсъдиха и потенциала, който отварянето на всички данни на общината и общинските дружества крие, не само от гледна точка на прозрачност на управление, но и като гарант за взимане на по-информирани бизнес решения и дори за предлагането на нови услуги от страна на частния сектор.

Беше коментирана и идеята да се създадат механизми, с които големите общински предприятия и търговски дружества да възлагат малки пилотни проекти на иновативни и стартиращи предприятия. Пример за възможни пилотни проекти могат да бъдат:
предлагане на решение за мониторинг и намаляване на топлинните загуби в мрежата на Топлофикация; динамично проследяване на свободни места за паркиране и насочване на водачите на автомобили към тях; пилотен проект за използване на геотермалната енергия в централното топлоснабдяване.

„Градът ни има възможност да се превърне в инкубатор за иновации, ако успее да се възползва от потенциала за синергия с предприемаческата общност в града“, каза арх. Игнатов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
242 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Калин

2019.10.10 | 21:28

1

Игнатов съвсем се обърка вече за какво се кандидатира и се нанимава с всякакви странни неща.

Добави коментар

Водещи новини