Савина Савова, кандидат за кмет на район „Възраждане“: Работим за съхраняване на културно-историческото наследство на Стара София

  • 08 октомври 2019 11:08

  • 517
  • 0
Савина Савова, кандидат за кмет на район „Възраждане“: Работим за съхраняване на културно-историческото наследство на Стара София
© Пресцентър ГЕРБ

Кандидатът за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова от ГЕРБ/СДС/ организира среща на тема „История, съвременно строителство и бизнес“, в която участваха главният архитект на София Здравко Здравков, изявени и млади архитекти от столицата, както и кандидатите за общински съветници арх. Ивайло Петков, Борислав Борисов и арх. Николай Диков.

Срещата се проведе в навечерието на Международния ден на архитекта.

Савина Савова представи направеното в район „Възраждане“ през изминалия мандат. „Район „Възраждане“ обединява историческия център на Стара София и модерното сити в центъра на столицата. Усилията ни бяха насочени както за съхраняване и опазване на културно-историческото наследство, така и за развитие на инфраструктурата на района“, каза Савова. Тя подчерта, че от 2015 година, когато кметът на София Йорданка Фандъкова подписа Меморандума за сътрудничество между София и „Маре“, активно се работи с френски архитекти и експерти.

Савина Савова добави, че в район „Възраждане“ има 197 сгради - паметници на културата, от които 15 са държавни или общински, а останалите са частни. „Специално внимание отделяме за реставрацията и обновяването на сградите паметници на културата на 18 СУ „Уилям Гладстон“ и на 46 ОУ „Константин Фотинов“. В момента в 18 СУ се изпълнява проект за цялостен ремонт на покрива на основната сграда и на Българо-японския център. В 46 ОУ е изпълнен проект за консервационно-реставрационни дейности, ремонт и възстановяване на фасадите, на физкултурния салон и на основната сграда, към вътрешния двор, финансирани от Програма „Красива България“ и от Столична община“, каза още Савова. Тя уточни, че в район „Възраждане“ са реставрирани 42 сгради и около 20 са в различна фаза на подготовка. Това е резултат от активната ежедневна работа със собствениците на сгради паметници на културата. „Има големи инфраструктурни проекти, които не само променят облика на района, но и повишават качеството на живот в него“, допълни Савова. Тя даде за пример парк „Възраждане“ и неговата последна част, както и множеството реализирани проекти във „Възраждане“.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков сподели с присъстващите, че предстои реализацията на един дългоочакван проект в района – пробивът на бул. „Пенчо Славейков“, който е планиран през далечната 1938 г. Той представи и решенията, които ще се реализират за премахване на визуалното замърсяване на градската среда, като подчерта, че всички мерки до момента са подчинени на създаване на регламенти и решения за цялостното третиране на градската среда, а не търсене на решения „на парче“. Арх. Здравков представи и стартиралата вече програма „Културно наследство“ на Столична община, по която собствениците на сгради паметници на културата могат да кандидатстват до 30 октомври т.г. за безвъзмездно разработване на проекти за реставрация.

В края на разговора Савина Савова честити Международния ден на архитекта, който се отбелязва всеки първи понеделник на месец октомври, и пожела здраве и творческо вдъхновение.

Последвайте канала на

Novini.bg
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини