Заплатата на кмета на София може да стигне 4600 лв.

  • 12 септември 2019 09:23

  • 751
  • 1
Заплатата на кмета на София може да стигне 4600 лв.
© Novini.bg

Според най-новата наредба, възнаграждението на столичния кмет може да стигне до 4600 лева, ако общинският съвет го одобри. Така на практика заплата над 3000 лева приравнява кметовете към възнагражденията на мениджърите в обществения сектор и на министрите.

Заплатата на кмета в село Столетово е 800 лева и не е променяна, въпреки влезлите в сила промени от 1 януари. Според тях общинският съвет може да му гласува до 1650 лева, изчислява БТВ.

Анализатори твърдят, че ако заплатите на кметовете са ниски, партиите няма да могат да привлекат подходящи кандидати за административна работа. Кметовете, които се кандидатират за следващ мандат, трябва да излязат в отпуск. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на последното си заседание.

„Когато ги накарате да се откажат от своя бизнес и да влязат в политиката, това не се случва. Нормалните и квалифицирани хора, за него доходът от политиката е проблемен. Това е един доста специфичен тип ръководител, той се занимава с широк кръг въпроси – от инфраструктура до извънредни ситуации”, коментира Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

На практика заплата над 3000 лева приравнява кметовете към възнагражденията на мениджърите в обществения сектор и на министрите.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
751 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коце

2019.09.12 | 10:12

1

Те завалиите не разчитат на заплата миличките ми

Добави коментар

Водещи новини