49-ти конгрес на БСП

  • 16 юни 2019 10:20

  • 2084
  • 7
© Novini.bg

Започна 49-тия Конгрес на БСП, предаде репортер на Novini.bg. На него ще се реши дали да се приеме подадената от Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за оставка като лидер на левицата. Освен това социалистите ще трябва да определят кога ще се проведе кампанията за пряк вътрешнопартиен избор на нов лидер на БСП.

От 780 делегати се регистрираха 661, което осигури необходимото мнозинство. "Обявявам заседанието за открито", заяви Нинова в началото на Конгреса.

Деница ЗлатеваДеница Златева Деница Златева е служебен заместник министър-председател по подготовката на българското и Янаки Стоилов ръководят заседанието.

Златева обяви, че Националният съвет на БСП е взел решение да предложи на делегатите днес да се промени уставът на БСП. Постъпило е предложение за пряк избор на лидер на партията.

Един от делегатите предложи Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за да оттегли оставката си, понеже такова било желанието на по-голямата част от местните структури на БСП. Партията нямала готовност да проведе пряк избор по нов правилник. Друг предложи да се даде възможност на Конгреса да избира пряко председател. Георги Свиленски предложи да не се включва точка за промяна на устава. Според него едни и същи хора са предложили включването и отпадането на тази тока. Част от старите членове на БСП се опитвали да наложат контрол на Нинова, но тя не се е поддала.

„Призовавам ви да не подкрепяте промените на устава сега, промените не са обсъждани със структурите. Това е конституцията на БСП“.

"Другарю Дъбов, понеже вие на първо място сте подписал това предложение, се обръщам към вас. Няма никой да се окопае, дори да има пряк избор - Пак ще има Национален съвет и конгрес", каза Свиленски и призова да не се губи време за гласуване на промяна на устава.

"Преди две години другаря Свиленски беше най-близкия човек до Миков, сега е от другата страна. Явно смяната на полюсите е нещо различно. Промяната в устава, в която съм се подписал, са предвидени и двата варианта за избор на лидер. Председателят не е избран от конгреса, а от партията, той е безотчетен, как ще го освободи цялата партия? Това означава, че ако лидера може да не се съобразява с органите. Затова ние предлагаме да се върне това, което е било от преди 30 години, не случайно партията не е избрала този вариант на избор. У нас го предложи една партия и това беше СДС и всички знаем как приключи тя", отговори Димитър Дъбов по повод прекия избор.

Последваха още десетки призиви за оттеглянето на оставката на Нинова.

До лидерската криза се стигна след загубата на еврозиборите, когато Нинова се оттегли, за да се кандидатира отново за председател.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2084 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.06.16 | 12:04

6

Какво точно направи БСП за България до сега?

кажибелайно

2019.06.16 | 15:29

7

По време на управлението на БСП влязохме в нато и ЕС. ГЕРБ какво е направил. Къщи за гости на тъщите си, 4 т суджук, апартаменти с асансьори, изгониха 2 милиона българи. Какво е направил герб бе, посеркоо.

Умник Гюро

2019.06.16 | 11:45

5

Избийте се, долни червени боклуци! Голям кеф!

2019.06.16 | 10:57

1

Медийното затъмнение в България огромно война в Украйна война в Сирия не е спирала никога нас ни занимават с живота на родните звезди,заглавието По света и у нас трябва да бъде приемен ивано новини само от България и у нас уж сме европейци апък една новина за Европа ни чува какво става с овадия Какво става в Чехия остава в Англия Абе голям лист и пикочна истини пикоч или истини въшки седесарски пикочни боклуци истини мелези истини мършави евреи истини черни мазни цигани висини боклуци и нищо не става от вас грабители унищожители на народа мръсни еврейски подлоги мръсни американски боклуци

2019.06.16 | 11:44

4

пет скапани троловен нехаресаха моя коментар но съм сигурен че ще харесат моят негърски х*и и когато публикувам ще сигнализирам биг дик и те няма да натискам не харесвам а ще натискат само харесва ми

2019.06.16 | 11:41

3

По несвързана лепет, не съм чел.

Сталин

2019.06.16 | 11:36

2

Тъпата селянка не можа да вдене , че оставайки начело на комунягите , само помага на Борисов да увеличи подкрепата си !!!!!

Добави коментар

Водещи новини