Близо 3 400 варненци не са подкрепили никого на изборите

  • 27 май 2019 11:56

  • 368
  • 0
Близо 3 400 варненци не са подкрепили никого на изборите
© Булфото

Близо 3 400 варненци, отишли до урните, не са дали подкрепата си за никого, съобщи днес председателят на РИК в крайморския град Велин Жеков. По думите му недействителните бюлетини са над 4 600.

Преференциалното гласуване е силно застъпено във Варненско, допълни Жеков. В листата на ГЕРБ най-голяма подкрепа - 6 хиляди гласа, има водачът й Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Двамата кандидати, свързани с Варна, - Емил Радев и Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, също получават силен мажоритарен вот. За тях са гласували преференциално по 2 900 и 2 700 души.

При БСП най-голямата подкрепа е за водача Елена Йончева, допълни Жеков. За нея преференциално са гласували около 5 хиляди варненци. За Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на гласовете са 1 450. Във Варненско подкрепа получават още Деница ЗлатеваДеница Златева Деница Златева е служебен заместник министър-председател по подготовката на българското /близо 2 хиляди гласа/ и Велизар Енчев /около 1 200 гласа/. При ДПС най-силен мажоритарен вот получава вторият в листата - Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на. Той има персоналната подкрепа на 900 избиратели.

Машинното гласуване се оказа доста неоправдано и като разход, и като усилие за членовете на секционните комисии, каза още Жеков. Той посочи, че отчитането на този тип вот е много сложно и във Варна масово хората от СИК са казали, че на следващите избори няма да влизат в комисии, където има машини. Този вариант не е удачен и е нужно да се търси друг, по-усъвършенстван и по-ефективен като опазване тайната на вота, допълни Жеков.

Последвайте канала на

БТА
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини