"Барометър България": Четири партии сигурни за Европарламента

  • 17 май 2019 12:24

  • 3242
  • 14
"Барометър България": Четири партии сигурни за Европарламента
© Барометър България

Две седмици преди изборите за Европейски парламент „Барометър България“ проведе проучване за нагласите на българските избиратели за участие във вота.

Четири от партиите се очертават със сигурно представителство в Европарламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

На въпрос „Ще гласувате ли на изборите за Европарламент на 26 май“ 33,8% заявяват, че със сигурност ще гласуват, 36,5% се колебаят, а 29,7% категорично няма да гласуват.

Изборите в края на май по всяка вероятност няма да променят тенденцията за ниска избирателна активност на вота за Европейски парламент. Но делът на колебаещите се дали да го направят е относително висок – 36,5%, като решението им има потенциал да повлияе на резултатите в полза на една или друга политическа сила.

За коя партия/коалиция ще гласувате на предстоящите евроизбори?

Отговорите на анкетираните, твърдо заявили, че ще гласуват, на директния въпрос за кого планират да гласуват в края на май показва, че след значимия отлив от одобрение последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП. Подкрепата от 31,9% е генерирана до голяма степен от твърдите привърженици на партията, които затвърждават позицията си с наближаване на изборния ден и като отговор на негативната кампания.

От друга страна БСП (с 31,2% заявили желание да гласуват за листата ѝ) не успява да привлече допълнителна подкрепа извън традиционния си електорат, защото масовата част от избирателите не я разпознават като желана алтернатива и горе-долу изравнените позиции с ГЕРБ в последно време могат да изиграят лоша шега на столетницата, като мотивират вот срещу нея и за опонентите ѝ.

За сметка на това се наблюдава отчетливо одобрение за ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки – 7% към момента заявяват твърдо намерение да гласуват за кандидатурата на воеводите. След решението на партиите от патриотичната коалиция за самостоятелно явяване на евроизборите ВМРО успяват да привлекат вота на по-голямата част от избирателите им, като печелят одобрение и извън традиционния им електорат, с голям потенциал да привлекат от гласовете на все още колебаещите се.

Несъмнено ДПС също ще имат представители в следващия европейски парламент с 8,8% подкрепа, но трябва да се има предвид че резултатът им на изборите е трудно прогнозируем с точност поради спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Останалите формации към момента остават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

В случай, че все пак решите да гласувате за кого сте склонни да дадете гласа си?* 

На респондентите, отговорили с „колебая се“ на въпрос 1, „Барометър България“ зададе допълнителен въпрос – ако все пак отидат до урните, за кого са по-скоро склонни да гласуват. ГЕРБ биха могли да мобилизират 14,3% от колебаещите се избиратели и да подобрят резултата си. ВМРО имат потенциал да привлече допълнително 21,4% от тези, които все още не са взели решение. В случая значение има фактът, че Ангел Джамбазки като водач на листа печели одобрение и привлича гласове и извън тясно партийният им електорат, както и че след решението на партиите от ОП да се явят самостоятелно на избори част от симпатизиращите на коалицията като единна формация могат да насочат гласовете си към ВМРО. БСП много трудно поне на този етап и за тези избори ще разширят значително подкрепата си извън традиционните си гласоподаватели, но все пак биха могли да привлекат вота на част от колебаещите се с леви убеждения - 8% от колебаещите се, в конкуренция с „Коалиция за България“ (АБВ). Има и значителен дял колебаещи се, които не изявяват склонност да гласуват за конкретна листа към момента, но все пак съществува вероятност да отидат до урните, като вотът им ще бъде решен в последния момент – това са 36,4% от колебаещите се.

*Посочените резултати са само за отговорилите с „Колебая се“ на Въпрос 1.

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 10-15.05.2019 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 843 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3242 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Българин

2019.05.18 | 15:17

14

Всичко е гласувано и прегласувано, предварително!!!

Истината

2019.05.18 | 15:13

12

След всичко това, което виждам и чувам, да гласувам!?! НЕ, ПО ДЯВОЛИТЕ, ТРЯБВА ДА СЪМ ЛУД!!!

Батката

2019.05.18 | 15:15

13

Никой няма да гласува, стакмистиките са за олигофрени!!! Ще гласува печатницата в Костинброд!!!

Фатал

2019.05.17 | 14:54

7

Аз виждам само една партия - БКП, за какви четири става въпрос!? Моля някой да ми обясни къде са другите три.

веселин василев

2019.05.17 | 15:28

11

Бабичките умряха!!!!

2019.05.17 | 15:22

9

На майка ти, магистралната к.урва, в разпрания г,ъз, прост спосрански трол!

веселин василев

2019.05.17 | 13:38

1

Абе , стига с тези прогнози - влияете на избирателите!!!!!

веселин василев

2019.05.17 | 15:26

10

За съжаление никой нищо не ми плаща!!!!!

2019.05.17 | 14:19

4

Вескоооо, оди на химическо чистене, червен болкукооо! Киро Контрабандисто напразно ти плаща тия месеци! Нищо не направихте да ве е.ба в глупавите бесепарски тролове! Едно и също от сорта на едно си баба знае и това си бае! на курсове трябва да ходите прости симеоновски ченгете, на курсове по модерна пропаганда!

2019.05.17 | 13:51

2

Това е целта. Всичко е платено.

????

2019.05.17 | 15:16

8

КОИ са ИМЕНАТА - "авторите" на това "ИЗСЛЕДВАНЕ"????

Умник Гюро

2019.05.17 | 14:53

6

Нека Бай Гюро пак ви разясни изборите: 10% победа на ГЕРБ пред терористичната групировка БКП/БСП.
Българският народ не ще повече сърпове, чукове, червени петолъчки и руски ботуши. Време е антибългарската терористична партия БКП/БСП да се разпусне, а лидерите пратени в урановите мини. Там да могат да светят като незалязващото светло бъдеще!

1996

2019.05.17 | 14:44

5

Ще гласувам за д-р Георги Димов от пп "Атака", защото само той има смелостта да каже истината в очите и да направи нещо за да ни чуят в Европа!

Избирател

2019.05.17 | 14:15

3

Къде е Галъп Манипунешънъл с оня джихадист ПАрванчо, п.утколизачът на Говнелия Импексова и лена офшорната! нали все водеше БСП! Къде е тоя червен урунгел мама ви дае.ба! Разликата ще бъде поне 10-15: ГЕРБ 35%, бсп максимум 20% и т.н.! Плювачите и лайноразносвачите от Спосрано 20 ще си получат справедливата сметка за месеци наред плюване и серене по опонентите си без НИТО ЕДНА дума за това, кaкво те ще направят за народа и държавата! Долу освирепелите и озвервели за власт комунета!

Добави коментар

Водещи новини