Жечо Станков: Енергетиката на България не е разклатена по никакъв начин, тя беше срината след управлението на БСП

  • 02 май 2019 11:26

  • 678
  • 4
Жечо Станков: Енергетиката на България не е разклатена по никакъв начин, тя беше срината след управлението на БСП
© Novini.bg

Доброто позициониране на страната ни е факт след българското председателство. Дебатите за евроизборите трябва да са в посока какво ще направим за гражданите. В Европа се случват неща, които после рефлектират и на местно ниво. Важно е да изпратим кадърни, честни и образовани евродепутати. Това заяви пред izbori.bg Жечо Станков от ГЕРБ, зам.-министър на енергетиката и кандидат за евродепутат

"Енергетиката на България не е разклатена по никакъв начин, тя беше срината след управлението на БСП. България работи по нови енергийни проекти, изгражда нови газови връзки, енергетиката ще бъде стабилна и занапред. Работим по различни газови връзки - една от тях е българо-гръцката, по която да края на месеца се очаква премиерът Борисов и премиерът Ципрас да направят първата копка. България ще участва в изграждането на нов терминал в Александруполис, което допълнително ще даде възможност да имаме достъп до газ от Щатите, от Австралия, от Египет. Ако има виновник за това, че "Южен поток" беше спрян, това е именно БСП", добави Станков.

"Най-добрият газ за българина би бил нашият собствен газ - той ще бъде на най-добрата цена и ще бъдат спестени всички транспортни такси. Благодарение на това, че държавата и секторът са стабилни, сме привлекли втората и петата по големина в света компании, два са големите блока в Черно море, в които се проучва. Един такъв сондаж струва между 80 и 100 млн. евро, така че тези компании виждат потенциал в нашето Черноморие", обясни Станков.

"Ние сме за строителството на АЕЦ "Белене", но при определени условия, за нас е важно такава централа да съществува на пазарен принцип. За държавата е важно да има дял в това дружество. БСП са много добри в това да критикуват, но не предлагат нищо градивно. АЕЦ "Белене" струва много повече на държавата благодарение на БСП", каза Станков.

"ЧЕЗ няма как да бъде придобито от държавата, всичко е на пазарен принцип. Като дружество ЧЕЗ има право да продава своите активи. Ако сделката е допустима според КФН, тя ще бъде извършена. Това няма да се отрази върху сметките на гражданите за енергия", коментира той.

Станков представи и идеята на правителството да се разработват проекти за улично осветление на общините: "Едно улично осветление ще бъде нещо, което ще е насочено към гражданите. Това е програма, която успяхме да договорим по време на българското председателство, два пъти по-голям бюджет - 33 млн. евро в сравнение със стария бюджет, което показва, че партньорите ни ни имат доверие в осъществяването на тази програма. До броени седмици общините ще имат възможност да кандидатстват за над 16 млн. лева, с които да закупуват улично осветление в градовете си."

На въпрос за скандалите с апартаментите на властта, Станков отговори: "Премиерът Борисов взе тежки решения и хора бяха отстранени. Колегите от БСП дори и в момента имат депутати, които са подсъдими."

"Аз съм реалист и смятам, че осем евродепутати са постижима цел. Гражданите ще определят колко човека ще бъдат вкарани в европарламента. Контактът с гражданите е изключително важен, трябва да работим за решаване на техните проблеми. Няма да има предсрочни избори, работата във всеки един сектор в държавата се върши изключително добре", завърши Станков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
678 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Марсианец

2019.05.02 | 14:01

4

От кое диво село го намери пак тоя, бе Борисов? Няма такъв конкурс за непригодни личности в света, като листите на ГЕРБ, за каквото и да е.

Даа

2019.05.02 | 12:05

3

Жечо!!!!! Жечо? Шибан селяк.

Българка

2019.05.02 | 11:51

2

А кой плати сметката за Белене? Трябва да има осъдени по този казус.

Ел. техник

2019.05.02 | 11:48

1

А бе МУШМУРОК, кога от една бензиностанция на тати ти стана такъв гооолям спец по енергетика Бе, че и акъл за Белене даваш, за газ и т.н. Кой беше казал, че Белене е един ненужен гьол - а?

Добави коментар

Водещи новини