Проф. Михаил Константинов: Надявам се, че издънките с машинното гласуване няма да са големи

  • 24 април 2019 08:00

  • 355
  • 0
Проф. Михаил Константинов: Надявам се, че издънките с машинното гласуване няма да са големи
© Нова телевизия

Тези избори са сравнително прости – най-прости са президентските, след това европейските, сравнително сложни са парламентарните и най-сложни са местните избори. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Прости са, защото гласовете от чужбина представляват една листа. Всяка партия участва с една листа. На тези избори ще има и преференциално гласуване, но този път са взети мерки срещу феномена 15/15, като преди номерата на партиите има една единица, например 15 става 115, заяви проф. Константинов.

Избирателните секции са в състав между 7 и 9 души. Всяка партия и коалиция, представена в парламента и в европарламента, има право на свой представител. В секциите имат право да са и наблюдатели, както и граждани. Това са едни от най-демократично провежданите избори в света. Едно е човек сам да пише нещо в изборния протокол, друго е да са 7 или 9 души, посочи експертът.

Той изрази надежда, че "издънките" с машинното гласуване няма да са големи. Наличието на хартия в секцията гарантира, че дори и да има срив в машинното гласуване, вотът ще бъде осъществен на хартиен носител, заяви проф. Константинов.

Ако на тези избори гласуват 2 млн. души ще бъде добре, а ще се радвам, ако гласуват над 2,2 млн. души. Безпокои ме, че това е краят на ваканционен период, хората могат да се върнат от почивки, да се струпат пред секциите и да се откажат заради опашките, каза още проф. Михаил Константинов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини