Емил Радев: Кибератака срещу европейските избори би била удар срещу демокрацията

  • 17 април 2019 10:51

  • 252
  • 2
Емил Радев: Кибератака срещу европейските избори би била удар срещу демокрацията
© Фейсбук

По време на последното пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург за настоящия мандат бе проведен дебат относно кибер сигурността на предстоящите Европейски избори в края на м. май. Участие в дебата взе българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който бе част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Емил Радев призова националните органи, които отговарят за сигурността на вота, да бъдат подготвени и да гарантират киберсигурността по време на изборния процес. Тези мерки според него следва да бъдат допълнени от усилия на европейско ниво чрез споделяне на информация за кибер заплахи и опит с тяхното спряване, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. 

В този контекст, той приветства наскоро проведената симулация, събрала на едно място представители на националните органи за кибер сигурност, Европейския парламент, Европейската комисия и Европейската агенция за кибер сигурност, и призова за извършването на такива симулации и на национално ниво, във всички държави-членки.

Тези мерки, според Емил Радев, са нужни, за да бъде гарантирано нормалното протичане на изборите за Европейски парламент, без тяхната легитимност да бъде поставена под въпрос заради кибератака преди или по време на вота. Той припомни, че в последните години са се случили редица кибер атаки, ръководени както от държавни, така и от недържавни участници, по време на изборния процес в САЩ, Франция и др. страни.

„Тези атаки са предназначени да сътворят хаос и да попречат на нормалното протичане на най-демократичния процес, да подкопаят доверието в неговото изпълнение и резултат, да създадат усещането, че демокрацията е лесно уязвима – с един клик и тя може да бъде псотавена на колене“, коментира българският представител.

В заключение Емил Радев бе категоричен, че ако изборите дори в една държава-член бъдат поставени под съмнение, изборите в целия ЕС също ще бдъат поставени под съмнение.

„Това би била недопустима победа за тези, които искат да разделят ЕС и да отслабят неговата сила, и ние не трябва да го допускаме.“, зааяви той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
252 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз

2019.04.17 | 11:33

1

Защо насаждате недоверие и страх от използването на съвременни технологии?! При положение, че няма електронно гласуване по интернет и резултатите от гласуването се предават на ръка, а не по интернет - как каквито и да било кибератаки могат да компроментират сигурността на изборните резултати?! Кибератаките основно целят разпространение на компромати (това го виждаме в действие!), блокиране достъпа до сайтове (което няма отношение към гласуването - понеже няма електронно гласуване!) - основно сайтове на президентства, правителства и др.подобни, които нямат пряко въздействие върху изборния процес, и други подобни. Няма как кибератаките да засегнат системи, които не са свързани към интернет!

Аз

2019.04.17 | 11:39

2

Предполагам, че главната цел на тези спекулации е да не се допусне въвеждане на електронно гласуване! Понеже то е между 100 и 1000 пъти по-евтино и не може да се манипулира! Колкото до електронното гласуване - да то ще се провежда през интернет! Нека, обаче, ви напомня, че и в момента (и то - от поне 10 години) през интернет се извършват далеч по-важни транзакции! На практика - почти цялото банкиране! И никой няма намерение да го забрани! След, като можете безпроблемно да платите сметките си през интернет - не виждам защо да не мога да гласувам по същия начин!

Добави коментар

Водещи новини