С държавно финансиране решават проблема със свлачището "Трифон Зарезан" във Варна

  • 12 април 2019 19:29

  • 439
  • 0
С държавно финансиране решават проблема със свлачището "Трифон Зарезан" във Варна
© ГЕРБ

С подкрепата на държавата проблемът със свлачището „Трифон Зарезан” ще бъде трайно решен, а панорамният път Варна – Златни пясъци, ще бъде възстановен.

Това стана ясно на състоялия се в морската столица граждански диалог, посветен на регионалното развитие, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. „Осигурено е финансиране за решаване на съществуващия от повече от 20 години проблем със свлачището „Трифон Зарезан“ край Варна. Проектът е одобрен от експертен съвет и дейности по него могат да стартират до месец и половина. Предвижда се свлачището да бъде укрепено чрез премостване с естакада, така че в рамките на година – година и половина да отворим панорамния път, който е изключително важен и за развитието на туризма”, обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е, който взе участие в диалога. По думите му целеви ресурс е осигурен и за свлачището в местността „Свети Никола”.

„Близо 170 млн. лв. от националния бюджет и европейските фондове се инвестират в подобряване на пътната инфраструктура в област Варна от средата на 2017 г. досега”, информира зам.-министърът, а кметът на морската столица Иван Портних благодари за подкрепата на правителството и подчерта ролята на европейското финансиране за решаването на важни за града проблеми.

„Само по ОП „Региони в растеж” нашите проекти са на обща стойност над 90 млн лв. – средства, които се използват за изграждане на нова градска среда, за облекчаване на трафика, за създаване на по-добри условия за образование на децата, за ремонти на социалната и културна инфраструктура във Варна”, отбеляза кметът. Впечатляващия мащаб на инвестициите изтъкна и областният управител Стоян Пасев, който също взе участие в дискусията.

„С финансиране от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. бяха рехабилитирани 15,6 км от второкласния път Варна – Добрич, 17,4 км от третокласния път Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово и 12 км между Гроздьово и Провадия. През тази година трябва да бъдат реализирани 90% от инвестициите по оперативната програма в областта. Общо 154 млн. лв. са средствата, които ще бъдат вложени по 25 договора. С част от тях ще бъдат преобразени варненските квартали „Аспарухово” и „Владиславово”. Обновяват се 11 центъра за спешна помощ и техни филиали по проекта на Министерство на здравеопазването”, поясни Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е. Той допълни, че инвестициите по ОП „Околна среда” възлизат на 141,7 млн. лв. за ВиК обекти във Варна и довеждащи водопроводи, които обслужват и други общини. „Варна е сред най-активните бенефициенти по програмите за териториално сътрудничество”, обобщи зам.-министърът.

В присъствието на кметове и общински съветници от областта, представители на бизнеса, на професионалните организации на строители и архитекти, на туристическия бранш той увери, че активно се работи по изграждането на автомагистрала „Хемус”, като строителството на участъка между Ябланица и п.в. „Боаза“ се очаква да завърши седем месеца по-рано от предвиденото. „През следващия месец ще започне работата в 56-километровия участък от пътния възел до разклона с пътя Плевен – Ловеч”, информира Нанков, като бе категоричен, че строителството на магистралата е необратим процес. По повод проблеми с отчуждаванията, каквито например бавели работата в участъка от п.в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“, зам.-министърът анонсира, че се подготвят нормативни промени, които да спестят около година при отчуждаването на имоти за обектите от национално значение.

В отговор на поставените въпроси зам.-министърът обясни, че текат преговори по отношение на локализацията на бъдещ втори мост във Варна, така че да бъдат възложени геоложко и прединвестиционно проучване. „Европейското финансиране към момента не просто не е вариант, а е и невъзможно, тъй като в следващите няколко години трябва да се извървят още много процедури”, коментира Нанков. До средата на юни обаче ще бъде направен превантивен ремонт на две от съоръженията на Аспаруховия мост, стана ясно още по време на гражданския диалог. „До края на месеца предстои да приключат строително-монтажните работи по 8 км от АМ „Черно море“ и виадукт „Звездица“. Превантивно са ремонтирани още 75 км от второкласни и третокласни пътища”, заяви зам.-министърът. 

Кметът на Аврен Емануил Манолов му благодари за бързата реакция в отговор на спешната необходимост от ремонт на 19-километров участък от третокласния път към селото. Реконструкцията на трасето, което е в лошо състояние заради тежкотоварния трафик, ще стартира още тази година.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини