Караниколов: Ремонтираме пет от опасните язовири в страната

  • 22 ноември 2019 12:25

  • 479
  • 0
Караниколов: Ремонтираме пет от опасните язовири в страната
© Булфото (архив)

По пет от язовирите, които се нуждаят от ремонт, са започнати строителни дейности, на пет са разкрити строителни площадки. До края на година още пет до десет обекта се очаква да бъдат започнати, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в.

Първият язовир е в област Бургас и стойността на строителните дейности е около 1,9 млн. лева, за втория започнат язовир, който е в Хисаря - 2,6 млн. лева, в Асеновград - 1,8 млн. лева, в Брезник - 1,8 млн. лева. Стойностите са без ДДС.

Кирил Войнов: 500 язовира се смятат за опасни, 414 от тях са в аварийно състояние

Министърът напомни, че през юни 2018 г. правителството одобри списък от 418 язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, и определи Държавната консолидационна компания /ДКК/ като търговско дружество със сто процента държавно участие в капитала, което да възлага ремонта и реконструкция на тези водни съоръжения, а осигуряването на средства за тази дейност беше извършено от държавата под формата на непарична вноска в размер на 500 млн. лева от капитала на компанията. Към момента от тези 418 язовира за 182 вече са подготвени анализи.

Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" продължава да се занимава с прехвърлянето на собствеността на язовирите, за да може да ги управлява, отбеляза министърът. За ресурсно осигуряване на дейността на Държавното предприятие с постановление на МС от 15 август 2019 г. от държавния бюджет беше извършен трансфер в размер на 12,140 млн. лева. Министърът изтъкна, че анализите на язовирите струват пари. За 182 язовира да създадеш документи - паспортизация, документи за собственост, технически документи, проекти - струва пари, изтъкна той и отново подчерта, че тези 500 млн. лева са били дадени целево само за ремонти.

400 общински язовира в страната имат нужда от ремонт

Министърът увери депутатите, че по тези 182 съоръжения догодина активно ще се работи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини