Теменужка Петкова: Нямам притеснения за Балкански поток

  • 23 октомври 2019 08:05

  • 1291
  • 3
© Кадър - БНТ

Цената на Балкански поток е 1 млрд и 100 млн. лева. Те ще се финансират от страна на изпълнителя и в рамките на 120 месеца "Булгартрансгаз" трябва да възстанови парите. 127 млн. евро е предоставен като аванс на изпълнителя, за да започне работата по изграждането му. Проектът ще е готов в началото на 2020 година. Това заяви енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в ефира на БНТ.

"Тенденцията е пазарът на природен газ да бъде либерализиран и диверсифициран", заяви още тя и добави, че "Южен поток" не е могъл да се осъществи заради това, че ЕК е счела, че има нарушения и процедурата е трябвало да бъде спряна.

По думите й, за да е страната ни на газовата карта на ЕС - трябва да бъдат спазени всички правила. "Нямам притеснения в тази посока", заяви още тя.

Що се отнася до ЕРП-тата проверката е приключила и докладът е готов. "Хората трябва да са спокойни, готовността за есенно - зимния сезон е добра", каза още енергийният министър.

На въпрос дали има притеснения за продажбата на ЧЕЗ- България, Петкова заяви, че сделката се извършва по чешкото и по българското законодателство. "Всички компетентни органи, които имат отношение по този процес, си вършат много отговорно и добре работа", каза още тя.

Колегите в Маришкия басейн са изключително важна част от енергетиката на България, ние не бихме могли да работим нормално без този тип мощности. Те трябва да бъдат спокойни, кандидатстваме по механизъм за капацитет, обясни още Петкова и подчерта, че те произвеждат до 40% от енергетиката в страната, а през зимата този процент достига до 60%.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1291 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аман Чернев

2019.10.23 | 10:13

3

Преименуваха Турски поток за да замажат истината. Турция е първата разпределителка и ще диктува условия както на Руснаците така и на нас. Изпадаме в още по-гошяма зависимост. Очаквайте извиване на ръце в стил ЕрДоган и заливане на страната с турски предприятия. От тези дето замърсяват повече.може и на Константинопшис боклука да горим скоро.

Нямаш притеснения, седесарска биволице,

2019.10.23 | 10:02

2

защото няма да има газ от там за нас. Залудо харчихте пари за хъб Балкан, сега става само за тоалетна.

????

2019.10.23 | 09:09

1

"Другарко-госпожо" Петкова,бихте ли ОБЯСНИЛИ накратко,РАЗЛИКАТА между "Южен","Турски"и "Балкански" поток????????????????????????????????

Добави коментар

Водещи новини