234 фирми са одобрени по схемата "Умения" за обучение на персонал

  • 14 октомври 2019 14:28

  • 302
  • 0
234 фирми са одобрени по схемата "Умения" за обучение на персонал
© pixabay

234 фирми, кандидатствали за финансиране по схемата "Умения" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", вече са одобрени и ще сключат договори за близо 30 милиона лева. Парите са за обучение на наетия персонал.

Схемата "Умения" е в помощ на бизнеса, за да решава един от основните си проблеми - липсата на квалифицирани кадри, предаде БНР.

Най-много са одобрените фирми от секторите "Информационни технологии"; "Производство на облекло", хранителни продукти, болници и от сектора "Финансово застраховане".

Очаква се след изпълнение на проектите 18 000 заети да са преминали през надграждащи обучения, каза заместник-социалният министър Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за.

По думите ѝ по този начин се дава възможност за професионални обучения, придобиване на ключови компетентности и на специфични умения. По този начин ние ще можем да обхванем целия персонал в едно предприятие. "Извън професионалистите, да кажем в една IT компания, програмистите естествено могат да бъдат обучени в рамките на специфичните обучения, но, да кажем обща администрация, HR или финансистите във фирмата също могат да минат обучение", коментира зам.-социалният министър.

Тъй като подадените качествени проекти са повече от одобрените, ще се търси възможност да се осигурят още 5 милиона лева от оперативната програма по тази схема.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини