Бездомните кучета в София намалели три пъти

  • 07 октомври 2019 21:31

  • 582
  • 2
Бездомните кучета в София намалели три пъти
© Pixabay

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на броя на безстопанствените животни в София. Това каза Явор Гечев от фондацията за защита на животните „Четири лапи“, цитиран от „Фокус“ .

Той отбеляза, че ако през 2007 година броят на бездомните животни е бил е над 11 000, в момента е под 3 600. Явор Гечев допълни, че Столична община работи добре в тази посока и има добри резултати, но картината в останалите градове на страната е различна. „Има общини отличници, които от години са решили проблема, спазвайки текущото законодателство. Такива са Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе. Но има и други общини, които се борят, хвърлят много средства и усилия в решаване на проблема с безстопанствените животни, но не могат да се справят заради това, че са островчета, в които се случва нещо, за разлика от съседното огромно море на неслучващото се и в крайна сметка те са отново жертви. Такива са общини като Шумен и Добрич. Но като цяло общата картина в страната е, че не се работи. Повече от десет години има законодателство, което дава ясна насока как трябва да се реши този проблем, какво трябва да се направи, за да няма безстопанствени животни, но това законодателство не се прилага“, обясни Гечев. Той допълни, че се наблюдава положителна тенденция по отношение на осиновяването на безстопанствени животни, като от началото на годината вече са осиновени над 100 бездомни кучета и котки само чрез организацията. Чрез стартиралата мащабна кампания за осиновяване на бездомни животни се поддържала и обратна връзка със самите осиновители.

До 14 октомври жителите и гостите на столицата могат да разгледат и фотоизложбата под мотото "Осинови любовта", която е подредена в градинката “Кристал”. Кадрите са съпроводени и с кратка история на сниманото животно - спасено, осиновено или все още скитащо по улиците на България.

Последвайте канала на

Novini.bg
582 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Солична община

2019.10.07 | 23:31

2

И държавата вместо да ранят ЦИГАНСКОТО ОБЩЕСТВО КОЕТО ПАРАЗИТИРА ПОКРАИ НАС ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ ПОГРИЖАТ ЗА БЕЗДОМНИТЕ ЖИВОТНИ,ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ВСЕКИ ГНУСЕН МАНГАЛ,АМА ТЕ И В ПАРЛАМЕНТА МЕЛЕЗИ,ЦИГАНИ ВЛАСИ ПУМАЦИ ТУРЦИ ЕВРЕИИ ТОО НЯМА НАЦИОНАЛНО СЪМОСЪЗНАНИЕ,УЖАСС УЖАС УЖАСС Е С ТИЯ ГАДОВЕ СЕДЕААРСКИ И ПОМЯРСКИ

2019.10.07 | 23:00

1

Това не е добре

Добави коментар

Водещи новини