Бисер Петков: Не съм съгласен първите 3 дни от болничния да са за сметка на служителя

  • 20 септември 2019 12:45

  • 767
  • 3
Бисер Петков: Не съм съгласен първите 3 дни от болничния да са за сметка на служителя
© Булфото (архив)

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  не е съгласен първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. Това каза той на кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен". Според социалния министър предложението, направено от АИКБ, е "непропорционално, прекомерно и социално неприемливо", предаде БТА.

От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  призна, че от 2012 г. наистина има нарастване на издадените болнични листове, но решение с този проблем може да се намери по друг начин. Затова той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато. "Мисля, че във времето назад е било до 7 дни", добави Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Освен това той допълни, че може да обмисли и ограничение до 40 дни в общата продължителност в рамките на една година, в която личният лекар може да издава болничен лист. Според него може да се приеме и мярка, в която работодателят участва в обезщетяването на работниците за не повече от 15 дни в рамките на годината. Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
767 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
степан

2019.09.20 | 14:24

3

Е па такава държава нема.

Стилиян

2019.09.20 | 13:00

2

Еми ще си ходим на работа ще си кихаме докато не ни обърне на пневмония всички и така

haha

2019.09.20 | 12:54

1

Това Работодателите, просто забравиха,че са и заплатодатели!

Добави коментар

Водещи новини