Над 1500 искания за обезщетения заради африканската чума са подадени в Добричко

  • 21 август 2019 11:20

  • 288
  • 0
Над 1500 искания за обезщетения заради африканската чума са подадени в Добричко
© getty images

В Добричка област вече са подадени 1505 искания за обезщетения на стопанства, в които са изпълнени превантивните мерки срещу разпространението на Африканската чума по свинете, съобщи областният управител Красимир Кирилов на заседание на областната епизоотична комисия. Стопаните, ликвидирали доброволно домашните прасета, трябва да получат по 300 лева за обеззаразяване на т. нар. задни дворове. По думите на Кирилов досега в региона са умъртвени около 1300 прасета.

При проверките на ветеринарните екипи в региона имаше случаи на укрити прасета, които по-късно бяха установени и ликвидирани, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Той посочи, че остава да се инспектират още няколко села в община Балчик. Д-р Каменов информира, че епизоотичната обстановка в индустриалните ферми в областта е спокойна като всички взети досега проби за африканска чума са отрицателни. Очакват се резултатите от дадени проби от две диви прасета, ударени от автомобили край село Житница.
В Добричка област е обявено бедствено положение до 2 септември заради опасността от разпространение на африканска чума. Досега има един доказан случай на заразата при дивя свиня в землището на село Дуранкулак.

Последвайте канала на

Калина Христова
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини